Budi dio naše mreže

Grkokatolički đakon Mykailo Kvasiuk iznio je svoje dojmove iz grada Lavova, koji se nalazi na zapadu Ukrajine, ekskluzivno za portal Nedjelja.ba i Katolički tjednik. Njegov pogled na situaciju prenosimo u cijelosti.

/ md

Sve teža situacija

Opisujući situaciju u svojoj domovini grkokatolički đakon Mykailo Kvasiuk  kazao je za portal Nedjelja.ba kako je situacija u Ukrajini sve teža. „Neprijatelj uzima ukrajinsku vojnu odjeću i ulazi u gradove kako bi ubijao. Posebno se to vidi u crvenim područjima: Kijev, Harkov, Černihiv, Cherson, Sumi, Mariupolj…“, prepričava Mykailo ono što se već moglo pročitati u medijima te navodi kako su bombardirane neke škole i sirotišta. „Koriste oružje zabranjeno u svijetu“, upozorava.

U gradovima u kojima je manje-više mirno uvijek ima napada s neba i naši vojnici jako dobro rade svoj posao.

Što se katolika u Ukrajini tiče većina ih je grkokatolika, čiji su svećenici oženjeni. „Imamo oženjene svećenike i vrlo je teško za ženu i djecu. Moj prijatelj služi u Černihivu i ima bebu od šest mjeseci koja stalno čuje puške i bombe! Svaki dan mu pišem: ‘Živ si?’ – ‘Da.’ Općenito, gotovo sve župne zgrade su mjesta za skrivanje“, kazuje Kvasiuk uz napomenu kako oni u Lavovu prikupljaju pomoć i šalju u opasna područja.

„Naš veliki nadbiskup je u Kijevu i svako jutro snima video uratke kako bi se znalo kakva je situacija“, navodi Mykailo te dodaje: „U gradovima u kojima je manje-više mirno uvijek ima napada s neba i naši vojnici jako dobro rade svoj posao.“

Situacija u Ukrajini sve je teža / Foto: Nedjelja.ba

Naglašava kako postoje oni koji ulaze u gradove s ukrajinskim dokumentima i pokušavaju stvoriti kaos, fotografirati različite znakove za napade s neba. „Posebno jako bolno što ubijaju civile i djecu! Već je 16 djece umrlo“, poručuje grkokatolički đakon te napominje kako osjeća da je petog dana rata na pragu nečega velikoga. Kaže kako od Europe očekuje da pomogne s vojnicima i oružjem.

Sada je grizu krvavi zubi, ali već dokazuje da može pobijediti čak i u bitci sa zemljom koja ima nuklearno oružje.

Rat za slobodu

„Ovo je rat za slobodu, a jučer se vjerovalo da je nitko osim Sjedinjenih Država zapravo ne može obraniti. Danas se u Europi rađa nova Amerika. Nije tako ‘lijepa’ kao prethodna. Sada je grizu krvavi zubi, ali već dokazuje da može pobijediti čak i u bitci sa zemljom koja ima nuklearno oružje“, riječi su Mykaila koji naglašava kako se Ukrajinci ne bore zbog novca nego: „Samo želimo živjeti. Samo želimo imati budućnost. Samo za to smo spremni boriti se.“

 U liturgiji to činim svaki dan i doista osjećam da to živim jer razumijem riječi i molitve koje Riječ Božja izražava u životu naših vojnika.

Neprestana molitva

Budući da je đakon, napominje kako najviše u ovim danima moli. „Ja sam đakon i već mogu mnogo toga! Iznad svega, moliti i biti s drugima. Toliko je vojnika koji pišu da čuju molitve i žele čuti više!!! Naši svećenici svaki dan i noć mole s vjernicima. Moji prijatelji mole u svojim domovima. U liturgiji to činim svaki dan i doista osjećam da to živim jer razumijem riječi i molitve koje Riječ Božja izražava u životu naših vojnika“, objašnjava svoju novu svakodnevnicu Kvasiuk koji je uz to aktivan i na Katoličkom sveučilištu. Također su vojni kapelani uz vojnike, a na sveučilište ljudi donose mnoge stvari koje im mogu poslužiti na bojišnici.

Sigurno su pred Ukrajinom, ali i pred cijelom Europom dramatični dani, a za nadati se i uzdati u Božju providnost kako će razum kod moćnika prevladati te da će zaustaviti stradanje nevinih ljudi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja