Budi dio naše mreže

Fra Anđeo Zvizdović poput biblijskog Davida u sukobu s Golijatom, uzdajući se u Božju providnost, suprotstavio se 1463. sultanu Mehmedu II. Povelja koju je dobio, omogućila je bosanskim franjevcima da uživaju slobodu vjere, imovine, kretanja te udruživanja, a narodu koji je već uvelike stradao prilikom osmanskog osvajanja osigurala je poštedu.

/ fe/IKA

Provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić uputio je pismo uoči blagoslova kipa bl. fra Anđela Zvizdovića koji će franjevci blagosloviti u subotu i nedjelju u samostanu u Fojnici. U ime Uprave Bosne Srebrene fra Jozo je istaknuo da je ovaj svećenik, franjevac i upravitelj Bosanske franjevačke kustodije jedan od najznačajnijih franjevaca u povijesti njihove Provincije.

Iza fra Anđela Zvizdovića nije stajao nitko: nikakva vlast niti vojska, ništa osim svijesti o pripadnosti svojoj zemlji i svom narodu i vjere u Božju providnost.

Kip fra Anđela Zvizdovića / Foto: Nedjelja.ba

“Fra Anđeo je prije 556. godina hrabro stao pred najvećeg osvajača toga vremena sultana Mehmeda II. i zamolio ga da poštedi franjevce i ostatak naroda koji je već uvelike stradao prilikom osmanskog osvajanja. Izbor pred kojim se fra Anđeo našao nije bio nimalo jednostavan: pobjeći iz Bosne i povesti narod sa sobom ili ostati uz preostali puk, zaštiti ga i pokušati pronaći neki način života s novom vlašću koja im je opustošila zemlju i uništila bosansko kraljevstvo.”

“Iza fra Anđela Zvizdovića nije stajao nitko: nikakva vlast niti vojska, ništa osim svijesti o pripadnosti svojoj zemlji i svom narodu i vjere u Božju providnost”, rekao je fra Jozo i naglasio da je plod toga povijesnog susreta bila povelja “Ahdnama” (tur. ahidnâme: političko jamstvo, povelja), koja je trebala jamčiti opstojnost franjevcima i katolicima u Bosni.

Sličnu povelju izdao je isti sultan i deset godina ranije kada je osvojio Carigrad i to pravoslavnom patrijarhu Skolariosu. Time se još jednom pokazalo kako je u vremenima raspada državne vlasti jedini istinski oslonac opstanka naroda bila Crkva.

Prema riječima fra Joze Marinčića, kroz čitavo vrijeme osmanske vlasti, narod je smatran građanima drugog reda i obespravljenom “rajom”.

Fra Anđelo Zvizdović / Foto: Franjevci Subotica

Premda je “Ahdnama” vrlo često kršena od strane te iste vlasti, katolici i franjevci su se pozivanjem na nju i čvrstom vjerom i hrabrošću ipak uspjeli očuvati kroz čitavo vrijeme osmanske okupacije Bosne i Hercegovine te ostati na svojim ognjištima sve do današnjih dana.

Na razini čitavog Franjevačkog reda ove godine se proslavlja 800. obljetnica susreta svetog Franje i sultana Malika al-Kamila koji se dogodio 1219. u Egiptu.

Bosanski franjevci će se pridružiti obljetnici tog susreta odajući iskrenu zahvalnost i počast liku i djelu fra Anđela Zvizdovića koji je učinio nešto slično kao i sv. Franjo: pošao ususret najmoćnijem vladaru toga vremena i zamolio ga da zemlju poštedi daljnjeg razaranja i pustošenja.

“Uz vjerni i hrabri katolički puk tih vremena, naše pretke, fra Anđeo Zvizdović je najzaslužniji što su katolička vjera i Crkva preživjele tolika stoljeća u teškim i mučnim vremenima. Zato mu se ovih dana odužujemo blagoslovom kipa u Fojnici, a istodobno iskazujemo i iskrenu zahvalu čitavom katoličkom puku toga doba koji je nošen hrabrošću i vjerom u Boga ostao i opstao u našoj domovini Bosni i Hercegovini”, napisao je provincijal Bosne Srebrene.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja