Budi dio naše mreže

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici održanoj 4. travnja u Bruxellesu usvojio nova pravila o očinskom dopustu i neprenosivom roditeljskom dopustu. Zakon je usvojen sa 490 glasova za, 82 protiv i 48 suzdržanih, a njime se postavljaju minimalni zahtjevi za sve države članice sa ciljem postizanja većeg broja zaposlenih žena i jačanja uloge oca u obitelji.

/ dt

Ovaj zakon jamčit će ocu pravo na najmanje deset radnih dana plaćenog očinskog dopusta koji se može koristiti u razdoblju oko datuma rođenja, a taj se dopust plaća u iznosu koji nije manji od plaće tijekom bolovanja. Države članice utvrdit će odgovarajuću razinu plaće ili naknade za minimalno razdoblje neprenosivog roditeljskog dopusta, uzimajući u obzir činjenicu da korištenje roditeljskog dopusta često dovodi do gubitka prihoda obitelji i da bi član obitelji koji je više plaćen (koji je najčešće muškarac) trebao moći iskoristiti to pravo.

Republika Hrvatska roditeljima osigurava pravo na roditeljski dopust od osam do trideset mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja, stoga Hrvatska u tom smislu može biti primjer ostalim državama članicama u kojima su roditeljski dopusti relativno kratki. Na razmatranju je i ukidanje limita porodiljnih naknada u Hrvatskoj što bi roditeljima omogućilo primanje pune plaće tijekom cijelog roditeljskog dopusta.

Uvodi se i novo pravo radnika – skrbnički dopust, odnosno pet radnih dana na godinu plaćenog dopusta za skrb o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga. Direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a, a države članice imaju rok od tri godine da nova pravila uvedu u svoja zakonodavstva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja