Budi dio naše mreže

U subotu, 30. rujna, u večernjim satima uoči otvaranja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, papa Franjo je na Trgu Sv. Petra u Vatikanu predsjedao Ekumenskim molitvenim bdjenjem.

/ mdj

Papa Franjo obratio se tisućama hodočasnika okupljenih na Trgu svetog Petra povodom ekumenskog molitvenog bdijenja, prenosi vatican news.

Poglavari mnogih kršćanskih Crkava, jednako kao i mnogi kršćani, okupili su se kako bi nadolazeću Opću skupštinu Sinode povjerili Duhu Svetome.

Papa Franjo je u svom govoru, održanom pred kraj bdijenja promišljao o šutnji istaknuvši posebno tri vrijednosti koje ona nosi za današnje kršćane.

Tišina i Božji glas

„Šutnja je na početku i na kraju Kristova zemaljskog postojanja. Riječ Očeva postala je ‘tišina’ u jaslicama i na križu, u noći rođenja i u noći njegove muke.”

Papa je govorio o tome kako Bog više voli tišinu nego viku, ogovaranje i buku. Kada se ukazuje proroku Iliji, Bog se ne pojavljuje u vjetru, potresu ili vatri, već u lahoru. Na tom tragu, Papa je nadodao da istini ne trebaju glasni povici da dopre do ljudskih srca.

Šutnja je na početku i na kraju Kristova zemaljskog postojanja. Riječ Očeva postala je ‘tišina’ u jaslicama i na križu, u noći rođenja i u noći njegove muke.

Zbog toga se i mi vjernici trebamo osloboditi tolike buke kako bismo čuli njegov glas. Jer samo u našoj šutnji odzvanja njegova riječ, nadodao je.

Šutnja i život Crkve

Sveti Otac potom je skrenuo pozornost na Djela apostolska, koja svjedoče da je nakon Petrova govora na Jeruzalemskom saboru “cijela skupština šutjela”.

I mi vjernici, trebamo se osloboditi tolike buke kako bismo čuli njegov glas. Jer samo u našoj šutnji odzvanja njegova riječ.

To nas podsjeća da šutnja, u crkvenoj zajednici, čini mogućom bratsku komunikaciju, naglasio je.

Štoviše, šutnja omogućuje istinsko razlučivanje, kroz pozorno slušanje uzdaha Duha čije riječi odjekuju u Božjem narodu.

Papa Franjo je stoga potaknuo okupljene na Trgu svetog Petra da zamole Duha Svetoga da sudionicima nadolazeće sinodske sjednice “podari dar slušanja”.

Šutnja i jedinstvo kršćana

Posljednji aspekt šutnje jest da je ona bitna za putovanje kršćanskog jedinstva. “Šutnja je polazišna točka molitve, a ekumenizam počinje s molitvom i jalov je bez nje”.

Šutnja je polazišna točka molitve, a ekumenizam počinje s molitvom i jalov je bez nje.

Papa Franjo završio je svoje obraćanje molitvom da ponovno naučimo šutjeti i slušati Očev glas, Isusov poziv i uzdisanje Duha.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja