Budi dio naše mreže

Znanstvenici kažu da bi ova "nova perspektiva" mogla pružiti bolje razumijevanje početaka svemira.

/ dz

Dvojica astrofizičara iz Vatikanskog opservatorija tvrde da su otkrili “radikalno novi matematički pristup početnom trenutku Velikog praska”, objavio je Ured za tisak Svete Stolice u priopćenju 29. travnja 2022., a prenijela Aleteia.

Otac Gabriele Gionti i Matteo Galaverni dovode u pitanje pouzdanost matematičkog pristupa gravitaciji poznatog kao “Teorija gravitacije Brans-Dickea” i predlažu “vrlo obećavajuću novu tehniku ​​za razumijevanje ponašanja gravitacije u prvim trenucima svemira”.

U članku objavljenom 15. travnja u prestižnom časopisu Physical Review D, dva talijanska svećenika predviđaju postojanje novog “okvira” za shvaćanje gravitacije u kojem se “gravitacijska sila proteže do beskonačnosti dok se brzina svjetlosti približava nuli”. Ova bi “nova perspektiva” mogla pružiti bolje razumijevanje početaka Svemira, teorija o njegovom “brzom početnom širenju”, posebno one Rusa Alekseja Starobinskog, i potragu za “općenitijom kvantnom teorijom ozbiljnosti, ” kažu njegovi autori.

Ova se dvojica svećenika svojim radom svrstavaju u prestižni red katoličkih znanstvenika koji su unaprijedili fizikalnu znanost. Podsjećaju na doprinose otaca Giovannija Battiste Ricciolija i Francesca Maria Grimaldija o gravitaciji u 17. stoljeću (koji su otkrili fenomen ubrzanja zbog gravitacije) i Georgesa Lemaîtrea, izumitelja teorije danas poznate kao “teorija velikog praska” na početku 20. stoljeća.

Vatikanski opservatorij sa sjedištem u Castel Gandolfu, koji je 1891. godine osnovao Lav XIII., ima za cilj “pokazati svijetu da Crkva podržava dobru znanost”. Danas uglavnom djeluje iz Tucsona u Arizoni (SAD) gdje je instaliran visokotehnološki teleskop kako bi u potpunosti iskoristio zvjezdano nebo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja