Budi dio naše mreže

Papa Franjo imenovao je 6. lipnja dvojicu novih pomoćnih biskupa za Biskupiju San Diego. Obojica su kao tinejdžeri imigrirali u SAD.

/ hjb

Vatikan je objavio da će 56-godišnji vlč. Michael Pham i 53-godišnji vlč. Felipe Pulido, biti posvećeni za biskupe za Biskupiju San Diego, prenosi Nedjelja.ba.

Od Vijetnama do svećeništva u SAD-u

Vlč. Pham je sadašnji generalni vikar Biskupije San Diego, a pobjegao je iz Vijetnama u izbjegličkom čamcu s rodbinom u dobi od 13 godina. “To što me Sveti otac Franjo imenovao pomoćnim biskupom za Biskupiju San Diego za mene je nevjerojatna i nedokučiva vijest. Duboko sam počašćen”, rekao je vlč. Pham za CNA. Dok je odrastao u Južnom Vijetnamu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Pham je u gradu primijetio katoličkog svećenika koji je bio vrlo angažiran u radu sa župljanima i ljubazan prema svima. Kada je imao 10 godina, Pham je pomislio: “I ja želim biti takav.”

Nakon što je padom Saigona završio Vijetnamski rat, Pham i dvoje njegove braće i sestara pobjegli su iz zemlje u srpnju 1980., u mučnom putovanju brodom po Južnom kineskom moru bez hrane i s malo vode. “Bili smo stiješnjeni kao sardine. Jedva je bilo mjesta za sjesti”, ispričao je Pham za Mission Times Courier. On i rodbina proveli su tri mjeseca u izbjegličkom kampu u Maleziji prije nego što su, kao maloljetnici bez pratnje, dobili azil u Sjedinjenim Državama.

Pham je završio srednju školu u San Diegu i magistrirao zrakoplovno inženjerstvo. Dok je radio za tvrtku koja je za Boeing održavala baze podataka , osjetio je poziv za svećeništvo. Njegov je otac bio oštro protiv toga, ali je zov svećeništva bio jači te se u sjemenište prijavio bez očeva odobrenja.

Moji su roditelji ubrzo shvatili kako me ne mogu spriječiti da uđem u sjemenište i konačno su prihvatili moju molbu za njihovo odobrenje. Zaista sam osjećao Božju blizinu koja me pratila tijekom cijelog puta do svećeništva”, rekao je vlč. Pham. Upisao se u sjemenište Sv. Franje, a kasnije je studirao u bogosloviji Sv. Patrika u Menlo Parku u Kaliforniji, prije nego što je 1999., u dobi od 32 godine, zaređen za svećenika Biskupije San Diego. Vlč. Pham proveo je četiri godine kao biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a od 2016. župnik je župe Dobrog Pastira.

“Uistinu je privilegij i čast postati svećenikom. A sada sam pozvan Crkvi služiti kao biskup. Ne znam što imam, ali se nadam i molim da će mi Duh Sveti dati mudrosti, znanja i snage preuzeti ovaj zadatak koji mi je Papa povjerio – da služim narodu Božjem“, rekao je vlč. Pham.

Iz Meksika, preko Rima, do biskupstva

Vlč. Pulido trenutno je vikar za kler i povjerenik za zvanja u biskupiji Yakima, Washington. Rođen je u malom gradu u Meksiku u državi Michoacán i najstariji je od sedmero djece. S 12 godina ušao je u malo sjemenište u Meksiku. Kada je imao 18 godina, s roditeljima je došao u SAD i radio na poljima u Washingtonu, berući i pakirajući voće. Tri godine radio je i kao asistent profesora u programu Epic Migrant Head Start prije nego što je 1994., u dobi od 24 godine, ušao u bogosloviju Mount Angel u Oregonu.

Proveo je određeno vrijeme kao student na Papinskom sjevernoameričkom koledžu u Rimu i 2000. na Angelicumu u Rimu stekao diplomu iz teologije. Vlč. Pulido je 2001. i 2002. nastavio studij na Institutu za brak i obitelj Ivana Pavla II. u Rimu, a 2002. zaređen je za svećenika Biskupije Yakima. Od 2020. služio je kao župnik župe Svetog Josipa u Kennevicku, Washington.

Vlč. Pulido prvi je svećenik biskupije Yakima imenovan za biskupa od njezina osnutka 1951.

Kao pomoćni biskupi, Pham i Pulido pridružit će se pomoćnom biskupu Ramonu Bejaranu u pomaganju kardinalu Robertu McElroyu u njegovom upravljanju Biskupijom San Diego koja ima više od 1,3 milijuna katolika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja