Budi dio naše mreže

Za mnoge Isusove učenike postoji razumijevanje, ljubav i molitva koju nudimo Isusu. On nas upućuje na Oca i stoga molimo Oče naš, kao što i trebaju moliti Očevi sinovi i kćeri. Međutim, za mnoge od nas Duh Sveti, koji je treća Osoba Presvetog Trojstva, ostaje skriven, tajanstven i u pravom smislu nepoznat. Stoga je na nama da težimo jasnijem i prodornijem razumijevanju “Slatkog gosta duše”.

/ dz

Jednom kršteni postajemo sinovi/kćeri Boga Oca i braća/sestre Isusu Kristu. Međutim, obzirom na Duha Svetoga, On postaje naš prisni prijatelj. Ova veza i dubina prijateljstva ovise o jednom elementu: našoj poslušnosti i otvorenosti Duhu Svetome.

S velikom radošću i entuzijazmom zadubimo se u beskrajno bogatstvo boljeg upoznavanja Duha Svetoga. Ovo duboko sjedinjenje s Njim rezultirat će otvaranjem novog vidika ili horizonta u našem duhovnom životu. On će doista zasjati svjetlo u našim umovima i zapaliti vatru u našim srcima pretvarajući nas u, riječima svetog Pavla, nova stvorenja u Kristu.
Ova sažeta, ali sadržajna obrada poslužit će kao kratka, mini-kateheza o Osobi, Moći, Prisutnosti i Unutarnjem miru koji su svi priopćeni duši zaljubljenoj u Duha Svetoga, slatkog gosta duše.

Činjenice koje bismo trebali znati o Duhu Svetom:

TROJSTVO
U uzvišenom otajstvu Presvetog Trojstva, Duh Sveti je Treća Osoba Presvetog Trojstva. Po redu, Otac je prva Osoba; Sin, druga Osoba; i konačno, Duh Sveti, treća Osoba u Presvetom Trojstvu, piše vlč. Ed Broom s portala Catholic Exchange.

NJEGOVA ULOGA I MJESTO
Otac ljubi Sina; Sin pak ljubi Oca. Duh Sveti je međusobna sveza ljubavi između Oca i Sina. Sveti Bernard Duha Svetoga naziva međusobnim zagrljajem između Oca i Sina.

POSVETITELJ
Dakle, Otac je Stvoritelj i Moć; Sin je Mudrost ili Logos; Duh Sveti je Posvetitelj i Nestvorena Ljubav u otajstvu Presvetog Trojstva.

DUH SVETI U CRKVI
Među mnogim titulama Crkve, jedan od najistaknutijih je onaj “Mistično tijelo Kristovo”. Crkva je pozvana slaviti Boga Oca. Isus je glava mističnog tijela. A Duh Sveti? On je Duša Crkve, Mistično Tijelo Kristovo. Po definiciji: duša je životvorno načelo.

KRŠTENJE
Ovaj sakrament je vrata, vrata ili prag života milosti. U trenutku krštenja osoba dobiva radikalnu preobrazbu života. Jedan od učinaka je da nas krštenje preobražava u žive tabernakule Presvetog Trojstva i Duha Svetoga. Postajemo Kuća ili Prebivalište samoga Boga.

DAROVI DUHA SVETOGA
Također, nakon primanja krštenja, Duh Sveti ulijeva svojih sedam darova u našu dušu. Ovo je sedam darova Duha Svetoga. Oni slijede u našoj katehezi s kratkom, ali jasnom definicijom.

MUDROST
Prema Akvinskom, najveća od svih, “Mudrost je dar u kojem uživamo u Božjim stvarima.”

RAZUMIJEVANJE
Ovaj Dar koji usavršava intelekt, dopušta umu da pronikne u unutarnje Istine predstavljene u Riječi Božjoj i katoličkim doktrinama i učenjima.

ZNANJE

Ovaj dar otvara um dubljoj svijesti o prevladavajućoj Božjoj prisutnosti. Jednom riječju, živimo u Božjoj prisutnosti. Prema riječima grčkog pjesnika u našem odnosu prema Bogu: “U njemu živimo, krećemo se i jesmo.” Postajemo svjesni Božje prisutnosti u ljepoti prirode, u okolnostima, pa čak i u svakodnevnim križevima koji nam se događaju.

SAVJET

Ovaj dar usavršava moralnu vrlinu razboritosti i pomaže nam u umijeću donošenja odluka. Ako želite donijeti ispravne odluke dar savjeta služi kao most između intelekta i volje.

JAKOST
Ovaj dar prenosi osobi pravu hrabrost, unutarnju snagu usred kušnji i patnji. Također donosi strpljenje usred mnogih patnji u životu.

POBOŽNOST
Ovo je Dar Duha Svetoga u kojem uživamo u našem odnosu s Bogom, našim Ocem ljubavi. A ako je Bog naš Otac pun ljubavi, onda nužno slijedi da svu Božju djecu volimo kao svoju braću i sestre. U tome nema mjesta nikakvim tragovima isključivosti.

STRAH GOSPODNJI
Svjesni svoje krhkosti i ljudske slabosti, strahopoštovanje prema Gospodinu nas potiče da se ne oslanjamo na vlastite resurse i snagu, već na snagu koja dolazi od Boga. Jako povezan s poniznošću, strah Gospodnji nas nadahnjuje da izbjegavamo grijeh, znajući da bi posljedice života i umiranja u grijehu mogle rezultirati gubitkom Božje ljubavi i prijateljstva za svu vječnost.

PLODOVI DUHA SVETOGA
Sveti Toma Akvinski ističe da su plodovi Duha Svetoga povezani s unutarnjom slatkoćom koja se doživljava u dubini duše osobe koja velikodušno surađuje s Darovima Duha Svetoga. Plodovi Duha Svetoga su: “milosrđe, radost, mir, strpljivost, dobrota, dobrota, velikodušnost, blagost, vjernost, skromnost, samokontrola, čednost.” (KKC,br. 1832)

GUBITAK DUHA SVETOGA
Iako bolno, moramo se pomiriti s činjenicom da zbog slobodne volje kojom smo obdareni kao ljudske osobe možemo odbaciti prisutnost i Osobu Duha Svetoga. To se jednostavno događa kada odlučimo počiniti smrtni grijeh. Tim se činom iz naše duše izbacuje Otac, Sin i Duh Sveti i ulazi neprijatelj.

PONOVNI DOLAZAK DUHA SVETOGA
Radosna vijest! Duh Sveti se vraća u našu dušu nakon što izvršimo savršeni čin skrušenosti, a zatim pribjegnemo sakramentu ispovijedi što je prije moguće.

SVETKOVINA DUHA SVETOGA -PEDESETNICA
Na kraju i vrhuncu Uskrsa – pedeset dana nakon Uskrsa – Crkva slavi svetkovinu Pedesetnice. Time se obilježava završetak prve devetnice u Crkvi u kojoj su Marija i apostoli, moleći i posteći u tišini u Gornjoj sobi, doživjeli događaj koji je radikalno promijenio živote apostola. Nakon devet dana molitve i posta spustio se nad njih snažan vjetar, gotovo poput potresa, s vatrenim jezicima položenim nad glavama apostola i Marije, i preobrazba je izvršena. Ovi uplašeni, sumnjičavi, nesigurni, kukavički ljudi postali su hrabri vojnici za Krista, spremni svjedočiti svoju ljubav prema Kristu prolivanjem svoje krvi, nasljedujući svojeg Učitelja. Stoga se Pedesetnica smatra rođendanom Crkve.

LITURGIJSKA BOJA ZA PEDESETNICU
Crvena je boja koja ukazuje na vatru koja se spustila na apostole na Pedesetnicu. Crvena je također za krv koju su bili spremni proliti kako bi cijelom svijetu donijeli radosnu vijest o spasenju!

ČITANJA O DUHU SVETOM
Kratak, sažet, duhovni dragulj na temu Duha Svetoga koji je napisao francuski pisac Jacques Philippe dostupan je na engleskom i španjolskom jeziku. Naslov knjige je: “U školi Duha Svetoga”. Srce ili bit ovog kratkog dragulja je da naš rast u svetosti uglavnom ovisi o jednom raspoloženju duše: poslušnosti i otvorenosti djelovanju, prisutnosti i snazi Duha Svetoga. Ovo kratko, ali dobro štivo može vam promijeniti život!

NAZIVI ZA DUHA SVETOGA
Ako iskreno želimo upoznati Osobu Duha Svetoga, mogli bismo proučavati i moliti nad nekim od imena koja su dana da objasne Osobu Duha Svetoga. Ima ih doista mnogo. Ponudit ću vam samo pet: Paraklet, Posvetitelj, Slatki gost duše, Unutarnji majstor, Dar darova.

SIMBOLI ZA DUHA SVETOGA
Još jedno sredstvo koje možemo koristiti da bismo upoznali, ljubili i češće molili Duha Svetoga je upoznavanje s nekim od simbola za Duha Svetoga. Simbol nije stvarnost, već putem slike ukazuje na stvarnost. Još jednom, uzmimo pet simbola za Duha Svetoga: vatru, snažan vjetar, blagi povjetarac, golubicu i prst Božji. Pročitajte Katekizam Katoličke crkve za više pojedinosti. (KKC prvi dio, drugi dio, treće poglavlje: Vjerujem u Duha Svetoga)

SAKRAMENT DUHA SVETOGA
Iako je istina da je prisutnost i snaga Duha Svetoga u svakom sakramentu, ipak postoji sakrament koji priopćava posebno izlijevanje Duha Svetoga. Taj sakrament je potvrda. Istina, u krštenju se daje Duh Sveti, kao i Darovi Duha Svetoga. Međutim, podjelom sakramenta potvrde, koji obično dijeli biskup, u primatelju se utvrđuju prisutnost i darovi Duha Svetoga. To omogućuje potvrđenoj osobi širiti, ali i braniti vjeru.

MARIJA I DUH SVETI
Preobraženje apostola dogodilo se na Duhove nakon što su devet dana molili i postili s Blaženom Djevicom Marijom u Gornjoj sobi. Ljubav i pobožnost prema Mariji bitni su za sjedinjenje s Duhom Svetim. Marija je Kći Boga Oca, Majka Boga Sina i Mistična Zaručnica Duha Svetoga. Sveti Louis de Montfort kaže: “Oni koji ljube Mariju, Duh Sveti se baca u tu dušu.” Neka vaša ljubav prema Mariji omogući duboku invaziju Duha Svetoga u vaš život kako biste mogli postati veliki svetac kakvim vas je Bog pozvao da budete od cijele vječnosti!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja