Budi dio naše mreže

Dana 4. ožujka 1971. - jednog od najhladnijih dana stoljeća u Italiji - prof. Linoli je završio znanstveni izvještaj u snijegom prekrivenom Lancianu. Sažeo je sljedeće točke: Krv euharistijskog čuda je prava krv, a Tijelo je pravo tijelo, meso je građeno od tkiva srčanog mišića,a krv i meso pripadaju ljudskoj vrsti. Krvna grupa je AB i identična je u Krvi i Mesu: stoga, po svoj prilici, obje pripadaju istoj Osobi. Više o ovom euharistijskom čudu donosimo u nastavku.

/ dz

Drevno čudo

Lanciano je domaćin jednog od najstarijih euharistijskih čuda čije se relikvije još uvijek čuvaju. Toliko je drevno da je precizna povijesna dokumentacija o izvornom događaju izgubljena tijekom stoljeća. Međutim, stanovnici Lanciana uspjeli su ne izgubiti iz vida podrijetlo ovog čuda sve do modernog doba kroz usmenu predaju i vrlo jaku neprekinutu pobožnost, piše dr. Franco Serafini na portalu Catholic Exchange.

Gle Tijelo i Krv našeg najdražeg Krista!

Što se točno dogodilo? Po svoj prilici je redovnik bazilijanac slavio misu u Lancianu u crkvi sv. Legonziano i Domiziano između 700. i 750. godine. U Grčkoj i na bizantskom istoku, bazilijanski redovnici slijedili su pravilo svetog Bazilija, prema duhovnosti pustinjskih otaca i svetog Antuna. Između 600. i 700. godine, mnogi bazilijani bježali su od progona i našli utočište u Italiji. U Lancianu je jedan od ovih redovnika, čije ime nije preneseno, slavio misu. Osvrnut ću se na rukopis iz 1631.:

Tako je jednog jutra, usred svoje žrtve, nakon što je izgovorio najsvetije riječi posvećenja, dok je više nego ikad prije uhvaćen u staru grešku, vidio (O čudesna i jedinstvena milost!) kako se Kruh pretvara u Tijelo. Vino se pretvorilo u krv. . . .

Gle Tijelo i Krv našeg najdražeg Krista.

Na te riječi tjeskobni narod žurno je pobožno potrčao k Oltaru i prestravljen, ne bez suza prelivenih, počeo vikati za milost.

Nakon mnogo stoljeća, bez ikakvog procesa propadanja – što je očito samo po sebi tajanstvena činjenica – predana nam je dvostruka relikvija napravljena od mesnato zaobljenog tkiva, tamno smeđe i žućkaste boje, promjera oko 6 centimetara, deblje na rubovima i tanje u sredini u veliku šupljinu u središtu s pet čvrstih fragmenata nejednakog volumena, žuto-smeđe boje, zgrušane krvi ukupne težine 16 grama.
Trenutno su relikvije sadržane i zapečaćene u elegantnoj srebrnoj dvostrukoj monstranci izrađenoj 1713. godine, koja omogućuje pun pogled na dragocjeni sadržaj kroz prozor i kristalni kalež. Čuvaju se u mramornoj kutiji na vrhu glavnog oltara u crkvi sv. Franje, pod skrbništvom Manje braće konventualaca.

Zamračenje osam stoljeća

Trenutno ne postoje pouzdani povijesni dokumenti o podrijetlu ovih relikvija. Prvi pisani tekst koji eksplicitno spominje euharistijsko čudo sačuvan je u Lancianu datira tek iz 1574.

Usmena predaja o udaljenom događaju zapisana je 1631. godine, ali prvih osam stoljeća od čuda u Lancianu ostalo je “crna rupa” za povjesničare. Crna rupa, da, ali je ipak osvijetljena arhiviranom dokumentacijom.

Lanfrancovo čudo (oko 1073.)

Važan teološki doprinos dao je 1073. Guitmund iz Averse, normanski redovnik koji je napisao De corporis et sanguinis Christi veritate u Euharistiji (O istini Tijela i Krvi Kristove u Euharistiji). U jednom odlomku ondje se prisjetio čuda o kojem mu je pričao njegov učitelj i prijatelj Lanfranc iz Pavije.

Tijekom svog djetinjstva Lanfranc je čuo da se u Italiji “dogodilo čudo u rukama svećenika koji je, dok je slavio misu, vidio pravo Tijelo na oltaru i pravu Krv u kaležu. Bojao ih se konzumirati i tako je pozvao biskupa za savjet. Biskup je, zajedno s ostalim kolegama biskupima koji su se okupili na događaj, uzeo kalež s tijelom i krvlju, pažljivo ga zapečatio i postavio u središte oltara kako bi se trajno čuvao među najvažnijim relikvijama. ” Vlč. Nicola Petrone, koji je nedavno proučavao povijest čuda, vjeruje da se čudo koje spominje Lanfranc odnosi na ono u Lancianu, koje je za razliku od bilo kojeg drugog poznatog nam iz ranog srednjeg vijeka u Italiji jer je potpuno cjelovito i preživjelo je kroz mnoge stoljeća.

Inspekcija iz 1574.

Od 1574. godine, čudotvorna tkiva su bila podvrgnuta pregledima gotovo svakog stoljeća. Onog prvog, 1574. godine, svakako treba zapamtiti: monstrance su otvorene pred narodom, a relikvije su pregledane i izvagane. Ovom prilikom dogodio se misteriozni događaj koji je bio predodređen da ostane nezaboravan: pokazalo se da pet krvnih ugrušaka, golim okom očito različite veličine, imaju identičnu težinu na vagi. I ne samo to, nego kada su svi ugrušci izvagani istovremeno, i dalje su težili isto kao što je svaki ugrušak težio sam.

U sljedećim pregledima ovakvo čudo se više nije događalo. Na primjer, 1886. godine težina pet ulomaka iznosila je 8,00, 2,45, 2,85, 2,05 i 1,15 grama, uz 5 miligrama usitnjenih fragmenata.

Godine 1809. u Lanciano stižu Napoleonovi zakoni: samostan sv. Franje pretvoren je u vojarnu, fratri su nestali, a blagovaonica je postala gradska vijećnica. Neko vrijeme dio bivšeg samostana čak je ugostio masonsku ložu. Crkva sv. Franje postala je župna crkva. Franjevci konventualci vratili su se tek 1952. godine.

Inspekcija iz 1970.

Ujutro 18. studenoga 1970. u 10:15 u sakristiji crkve sv. Franje nadbiskup je razbio pečate iz 1886. i pred brojnim svjedocima otvorio monstrancu na stolu prekrivenom „bijelim platnom. ” U dirljivoj ceremoniji, prof. Linoli je zamolio nadbiskupa da mu se “dopusti da dodirne” Tijelo, a biskup je pristao. Tekstura je bila tvrda, gotovo drvena. Kutija u kojoj se nalazilo meso očito nije bila hermetički zatvorena: tkivo mesa bilo je prekriveno bijelim, suhim mrljama, koje se lako odvajalo.

Nakon povratka u Arezzo, prof. Linoli je tijekom sljedećih sto dana proveo niz osnovnih testova: to su mu bili vjerojatno najuzbudljiviji trenutci u životu.

Posao nije bio lak. Histološka struktura zahtijevala je tumačenje: stanične jezgre nisu obojene konvencionalnim bojama, niti je bilo pojačanih poprečnih pruga (iako je to bilo za očekivati ​​u dugotrajno očuvanom tkivu). Stoga je Linoli zatražio dodatnu pomoć od prof. Ruggera Bertellija da potvrdi da mišićno tkivo potječe iz srca.

Daljnja istraživanja omogućuju potvrdu prisutnosti srčano-prugastog mišića. Aleluja!

Ipak, korak po korak, uz strpljenje i upornost, potpun i nevjerojatan rezultat počeo se oblikovati, možda i iznad svačijih očekivanja. Prof. Linoli je u dva navrata osjetio potrebu da predvidi i podijeli svoje zadovoljstvo o svojim preliminarnim rezultatima s braćom iz Lanciana. Napisao je dvije brzojavne poruke. 11. prosinca 1970. napisao je: “In principio erat Verbum, et Verbum caro factum est”, citirajući prolog Evanđelja po Ivanu: “U početku bijaše Riječ, i Riječ tijelom postade.” Opet je 11. veljače 1971. napisao: “Daljnja istraživanja omogućuju potvrdu prisutnosti srčano-prugastog mišića. Aleluja.”

Dana 4. ožujka 1971. – jednog od najhladnijih dana stoljeća u Italiji – prof. Linoli je završio znanstveni izvještaj u snijegom prekrivenom Lancianu. Sažeo je sljedeće točke:

Krv euharistijskog čuda je prava krv, a Tijelo je pravo tijelo.
Meso je građeno od tkiva srčanog mišića.
Krv i meso pripadaju ljudskoj vrsti.
Krvna grupa je AB i identična je u Krvi i Mesu: stoga, po svoj prilici, obje pripadaju istoj Osobi.
Proteini u krvi mogu se frakcionirati u omjerima normalne svježe krvi.
Kloridni minerali, fosfor, magnezij, kalij i natrij otkriveni su u smanjenim količinama u krvi, dok je kalcij prisutan u višku.

Uz gore navedene zaključke, prof. Linoli je naveo i sljedeće:

Struktura mesa ne podliježe hipotezi o “lažnom” primjerku zlonamjerno izrađenom u prethodnim stoljećima: samo je vrlo stručna ruka u anatomskom seciranju mogla tangencijalno prorezati površinu šupljeg organa tako uredno da dobije tako tanak organ. Poprečni presjek ili „odsječak” iz kadaveričnog srca (kako se zaključuje uglavnom uzdužnim tijekom snopova mišićnih vlakana koji se vidi u histološkim uzorcima).

Uzorci – posebno Krv – brzo bi bili podvrgnuti truljenju da potječu od leša. Međutim, soli konzervansa nikada nisu otkrivene u uzorcima tkiva. Trideset godina kasnije, Linoli je iskreno priznao da se nakon vremena kada su se pojavili ovi rezultati, “nekoliko mjeseci osjećao kao da [je] hodao trideset centimetara iznad tla.”

Dodatna inspekcija iz 1981.

U desetljeću nakon inspekcije 1970., braća franjevci su zamolila prof. Linolija da dodatno ispita čudesno tijelo, kako makroskopski tako i mikroskopski. Tako je dobiven novi histološki presjek iz malog fragmenta koji nije korišten 1970. godine, a koji je još uvijek bio sačuvan u Lancianu.

U novim mikroskopskim predmetima, struktura miokarda mišićnih vlakana još je jasnije ocrtana. Štoviše, mogli su se vidjeti novi i originalni strukturni detalji: jasno je vidljiv endokard, unutarnja obloga srca, kao i područja masnog tkiva; mogle su se cijeniti arterijske i venske krvne žile, pa čak i snopovi vlakana vagusnog živca. Bio je to niz mikroskopskih nalaza koji su – uzeti u cjelini – ocrtavali sliku cjelovitog ljudskog srca.

Makroskopska studija također je bila iznenađujuća. Linolijev fokus bio je na četrnaest malih kružnih rupa izbušenih duž cijelog vanjskog ruba relikvije, kao da je u dalekoj prošlosti bilo potrebno pričvrstiti Tijelo s četrnaest čavala na drvenu potporu kako bi se spriječilo povlačenje i skupljanje krutosti. Dakle, meso bi se povuklo prema vanjskim noktima, stvarajući šuplji prostor koji je trenutno prisutan u sredini. Međutim, prema profesoru, ta je šupljina djelomično postojala i prije. Stoga, još do danas, relikt makroskopski podsjeća na potpuni presjek srca, ili možda na presjek samo kroz lijevu klijetku.

Prof. Linoli je dodao jedno posljednje prodorno zapažanje: da je tijelo koje danas štujemo podvrgnuto rigor mortis, očito bi u vrijeme izvornog čuda bilo živo. Zapravo, ukočenost počinje jedan do tri sata nakon smrti i završava trideset šest do četrdeset osam sati kasnije.

Zapravo je nastavio razmišljati o tome sljedećih godina i, na dvadesetu godišnjicu inspekcije, osjetio je poriv da otkrije makroskopski aspekt mesa koji mu je prethodno nedostajao: puni poprečni presjek srca zapravo se može prepoznati u sveukupnom sastav čudesnog fragmenta. Ostatak lijeve klijetke može se uočiti u debljem donjem dijelu dok je tanji gornji dio desna klijetka. Vrijeme je uzrokovalo gubitak anatomskih dijelova kao što je interventrikularni septum, koji fiziološki dijeli dvije klijetke, što je rezultiralo preostalom jedinstvenom šupljinom. Dehidracija i spontana mumifikacija uzrokovale su smanjenje veličine, budući da je trenutna veličina manja od živog srca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja