Budi dio naše mreže

Papa Franjo posjetit će u utorak, 7. svibnja, Republiku Sjevernu Makedoniju. Ovo 29. apostolsko putovanje započet će dočekom, susretom u predsjedničkoj rezidenciji s vlastima, ali i sa siromašnima u Spomen kući Sv. Majke Terezije. Uz misu, u jednodnevnom programu je i ekumensko-međureligijski susret s mladima. Za HKR o svemu je više govorio don Davor Topić, župnik katedralne župe Presvetog Srca Isusovog u Skopju i povjerenik Odbora za liturgiju Papinog posjeta.

/ mp

“Makedonija ovih dana živi svijest da joj dolazi najdraži gost. Dolazak pape Franje u Makedoniji je dar s neba. Poslužio bih se riječima našeg biskupa Kire Stojanova da je Papin dolazak za ovu zemlju i Crkvu jedan Kairos, odnosno Božji prolazak i novi Duhovi za Crkvu u Makedoniji. U toj radosti naš ordinarij kroz svoje pastirsko pismo koje je uputio vjernicima stavlja naglasak na molitvenu pripravu jer snaga molitve otvara srce za ovaj susret kako bi mogli primiti ovo sjeme vjere”, poručio je don Davor Topić.

Svaka župa, uz to, organizira “Papin dan”, prigodne kateheze za djecu i mlade te svi drugi susreti su prožeti tom dimenzijom njegovoga dolaska u njihovu zemlju. I država je uključena svojom službenom koordinacijom, kazuje naš sugovornik.

“Papa dolazi u prvom redu kao glasnik mira te takav govor nadilazi svaki politički i kulturološki govor. Papin posjet se tiče svih stanovnika i ne bi htjeli da je itko isključen. On će u Skopju, primjerice, posjetiti i Spomen kuću sv. Majke Terezije. Ondje će se kratko Papa susresti s vjerskim poglavarima gdje će zajedno moliti za domovinu i ovu Crkvu pred relikvijama sv. Majke Terezije.”

Svi hodočasnici će po dolasku preuzeti besplatne ulaznice za svečanu misu koja će se slaviti na središnjem trgu Makedonija.

Pohod će Papa zaključiti kasno popodne susretom s Bogu posvećenim osobama.

“Raduje nas prijava hodočasnika iz cijele jugoistočne Europe, ali i iz Hrvatske. Iz vaše zemlje zasad se prijavilo 1000 hodočasnika”, poručio je don Davor Topić.

Crkva u Makedoniji je organizirana kroz dvije biskupije; Skopsku – drevnu, rimskoga obreda – koju uz Makedonce, većinski čine Hrvati, Albanci, Slovenci i Poljaci, te Strumičko-skopsku eparhiju, bizantinskog obreda. Obje predvodi isti ordinarij mons. Kire Stojanov.

U zemlji ima jedan posto katolika na 2 milijuna i 75 tisuća stanovnika.

Dodajmo da je Papa prihvatio poziv kralja Muhameda VI. i marokanskih biskupa te će ovaj vikend posjetiti Rabat, glavni grad Maroka.

Sve informacije vrlo detaljne mogu se pronaći na službenim mrežnim stranicama www.papa.mk.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja