Budi dio naše mreže

"Jednom sam 'neoprezno' obećao da ću u Krakov, ukoliko budem mogao, obavezno dolaziti svake godine, sredinom veljače. Trudim se održati riječ i evo me opet ovdje, u kraljevskom gradu", govori nam to naš kolega i omiljeni voditelj Hrvatskog katoličkog radija Domagoj Pejić u javljanju iz zavičaja pape Ivana Pavla II. u kojem se već udomaćio.

/ mk

Kad uđe u Malopoljsko vojvodstvo osjeća se – kako voli reći – ‘kao svoj na svome’.

“Ovo je moj 23. posjet Poljskoj i Krakovu. Dolazio sam ovamo i u proljeće i ljeto i jesen i zimu. Svaki posjet je poseban, svaki mi jako puno znači, bio s grupom ili sam. Povod ovog dolaska je 83.obljetnica smrti Karola Wojtyle starijeg, oca pape Ivana Pavla II. Kada sam prije desetak godina pročitao da je mladi Karol došao s posla iz kamenoloma, ušao u stan i zatekao oca mrtvog, te da mu je to bio najteži trenutak u životu, obećao sam da ću dolaziti svakog 18.veljače. I evo me!”

Svetište Božjeg milosrđa / Foto: Domagoj Pejić

Potom objašnjava da u krakovskoj gradskoj četvrti Debniki, uz rijeku Wislu, postoji ulica Tyniecka. Na kućnom broju 10 nalazi se kuća u čijem su prizemlju živjeli mladi Karol i njegov otac, nakon što su početkom jeseni 1938. godine iz Wadowica došli u Krakov. U tom je stanu, koji je sada pretvoren u muzej, papa živio šest godina prije nego što je otišao u bogoslovsko tajno sjemenište koje se te 1944. godine nalazilo u Nadbiskupskom dvoru u Franciszkanskoj ulici.

Foto: Domagoj Pejić

A kakav mu je plan boravka u Krakovu? „Nakon muzeja u Tynieckoj 10, ruke u džepove pa kamo god me noge odnesu; i u crkve i u svetišta i na središnji trg i na tvrđavu Wawel i u neke nepoznate ulice i na vojno groblje Rakowicki gdje počiva obitelj Wojtyla i na prostor tvornice Solway gdje je mladi Karol radio… Kraljevski grad i ja se jednostavno volimo!”, priča naš sugovornik uz napomenu da će morati pronaći vremena i za odlazak u obližnje Wadowice.

„Wadowice su grad u kojem je mali Karol proveo djetinjstvo i mladost. I jednako su mi u srcu kao i Krakov. Posjetit ću Muzej obiteljske kuće Wojtyla, crkvu u kojoj je kršten, srednju školu koju je pohađao, crkvu u kojoj je primio svoj prvi škapular i naravno – slastičarnicu s kremowkama. Kad to obiđem sjedam u auto pa natrag u Krakov kako bih mu mahnuo i poželio da se uskoro opet vidimo!”, rekao je Pejić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja