Budi dio naše mreže

Biskupija Paderborn utemeljena je 799. godine, a 1930.-te uzdignuta je na status nadbiskupije. Prema posljednjim dostupnim podacima broji oko 1 milion i 400 tisuća katolika.

/ md

Zvanje pastoralnog referenta u Njemačkoj postoji već duži niz godina. Međutim, u navedenoj nadbiskupiji su se tek 2020.-te godine odlučili realizirati mogućnost da pastoralni referenti djeluju u pastoralu.

Od prijavljenih magistara teologije izabralo se 5 osoba, koje su pripuštene u tzv. Ausbildung (usavršavanje) za pastoralnog referenta. Ovo ljeto, oni su apsolvirali dvogodišnji rad u pastoralu, te su uspješno položili sve predviđene ispite. Sukladno tome, oni su prvi kreirani pastoralni referenti u povijesti nadbiskupije Paderborn. Među njima je i naš Dario Martić.

Dušobrižnička praksa u biskupiji Essen

Dario Martić je tako postao prvi pastoralni referent u nadbiskupiji Paderborn, kao i prvi i jedini useljenik kome je to pošlo za rukom u istoimenoj nadbiskupiji. Da stvar bude zanimljivija, on je tek prije 3 godine doselio u Njemačku, a prije djelovanja u trenutnoj nadbiskupiji, pohađao je tzv. dušobrižničku praksu u biskupiji Essen.

Najbolji student Federacije BiH

Svi oni, koji poznaju Darija znaju da je ovo samo nastavak svih onih uspješnih dostignuća, koja je do sada ostvario. Među njima treba spomenuti da je Dario za svoj akademski rad proglašen Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu. Također, dva puta je dobio nagradu za najbolje studente Federacije BiH. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu je studirao filozofsko-teološki smjer gdje također nagrađen dekanovim priznanjima za svoje akademske uspjehe.

U tinejdžerskoj dobi  je aktivno sudjelovao kao animator u oratoriju Don Bosca u Žepču. Nakon toga je sa 17 godina organizirao vlastite katehetsko-molitvene zajednice za djecu i mlade, čije su se aktivnosti kroz 5 godina odvijale u 2 grada.

Paralelno s tim je pohađao biskupijsko dječačko sjemenište Petar Barbarić u Travniku, gdje je proglašen učenikom generacije u općoj gimnaziji. Njegovi prijatelji i poznanici znaju ga kao veoma simpatičnu osobu, radosnog duha, koja uvijek hrabro i gorljivo naviješta Radosnu vijest spasenja.

Poznavajući trenutnu krizu Katoličke Crkve u Njemačkoj, možemo biti zahvalni Bogu na osobama poput Darija, koje bez straha i sa žarkom ljubavi prema Isusu i Njegovoj Crkvi naviještaju Evanđelje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja