Budi dio naše mreže

Danas, više nego ikad, vrijedi se prisjetiti ove pobožnosti i još jednom zamoliti Gospu Žalosnu da otvori oči i ispuni vjernike ohrabrenjem u ovom posebnom trenutku.

/ Tihana Semijalac

20. travnja proslavljena je još jedna obljetnica čuda koje je promijenilo život učenika i nastavnika isusovačke škole u Quitu, glavnom gradu Ekvadora, prenosi Aleteia.

Bila je večer 20. travnja 1906. 36 učenika između 10 i 17 godina iz Colegio San Gabriel u Quitu koji su se pripremali za večeru, proživjeli su iskustvo koje će im zauvijek promijeniti život.

Jedan je od učenika Carlos Herrmann primijetio je, naime, da je slika Gospe Žalosne (Virgen de los Dolores), obješena na zidu kantine, odjednom počela pomicati kapke, otvarati i zatvarati oči.

Dječak je u početku mislio da je to njegov osobni dojam te je počeo rukama prekrivati ​​oči. Međutim, ubrzo je rekao jednom od svojih drugova Jaimeu Chávezu da pogleda Gospu te su obojica bili svedoci ovog čuda. Kleknuli su između stola i klupe i počeli moliti.

Vijest se ubrzo počela širiti među prisutnima, koji su imali različite reakcije. Jedan od njih izvijestio je o tome oca Andrésa Roesa, prefekta isusovačke škole, i inspektora Luisa Alberdija.

Čudo koje je trajalo oko petnaest minuta stiglo je u ruke tadašnjih crkvenih vlasti koje su nakon istrage i analize zaključile da nije riječ o iluziji čula, već se radi o jasnoj činjenici.

Zahvaljujući svemu tome, ubrzo je u isusovačkoj školi nastala velika pobožnost prema  čudotovornoj slici Gospe Žalosne.

Učenici isusovačke škole sa slikom Gospe Žalosne u Quitu

Papa Franjo odan Gospi Žalosnoj

Tijekom posjeta Ekvadoru 2015. godine, papa Franjo uspio je ispuniti jednu od svojih velikih želja – moliti pred slikom Gospe Žalosne i donijeti joj cvijeće.

Kao isusovac, Papa je jako dobro poznavao tu sliku i još kao novak gajio je žarku pobožnost prema ekvadorskoj Gospi Žalosnoj.

Tadašnji veleposlanik Ekvadora pri Svetoj Stolici, Luis Latorre Tapia, posvjedočio je o vezi između Pape i Gospe Žalosne. Pri njihovu prvom susretu Papa je rekao: “Veleposlaniče, ja gajim veliku pobožnost prema Gospi Žalosnoj, molim joj se svaki dan i imam njenu sliku među svojim osobnim stvarima”.

114 godina od ovog čuda nalazimo se u vremenu u kojem su diljem svijeta sve brojnije molitve zbog pandemije koronavirusa. Ekvador je trenutačno jedna od zemalja s najviše slučajeva zaraze u Latinskoj Americi. Danas, više nego ikad, vrijedi se prisjetiti ove pobožnosti i još jednom zamoliti Gospu Žalosnu da otvori oči i ispuni vjernike ohrabrenjem u ovom posebnom trenutku. Kao Majka, Gospa će znati odgovoriti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja