Budi dio naše mreže

Katolička Crkva u Španjolskoj odredila je ekskomunikaciju i isključenje iz posvećenog života redovnica klarisa iz Belorada zbog počinjenja grijeha raskola.

/ mdj

U priopćenju za tisak, od 22. lipnja Nadbiskupija Burgosa „objavila je dekret o proglašenju ekskomunikacije i proglašenju ‘ipso facto’ [trenutnog] isključenja iz posvećenog života svake od 10 sestara koje su izazvale raskol“. Odluku je objaviomons. Mario Iceta, nadbiskup Burgosa, koji je također papinski povjerenik i pravni zastupnik samostana Belorado, Orduña i Derio u Španjolskoj, donosi nedjelja.ba.

U priopćenju se također ističe da su to „iste sestre koje su iznijele svoju slobodnu i osobnu odluku o napuštanju Katoličke Crkve. S obzirom na ovu odluku, potrebno je zapamtiti da je proglašenje izopćenja pravna radnja koju Crkva smatra ljekovitom mjerom koja potiče na razmišljanje i osobno obraćenje.“

„Crkva uvijek pokazuje svoje duboko suosjećanje i kao majka spremno dočekuje svoju djecu koja se, poput izgubljenog sina, pouzdaju u Božje milosrđe i kreću na put natrag u Očevu kuću“, kaže se u priopćenju. Osim toga, Nadbiskupija Burgosa je naznačila da „i dalje postoji samostanska zajednica sastavljena od sestara koje nisu podvrgnute ekskomunikaciji jer nisu podržale raskol: to su pet starijih sestara i tri druge sestre koje, iako u ovom trenutku nisu u samostanu, pripadaju zajednici time što su njoj inkardinirani.“

Naposljetku, u nadbiskupijskom priopćenju stoji da su „starije sestre i dalje prioritet u našim brigama. Federacija klarisa Naše Gospe od Aránzazua isplanirala je način na koji će odmah zbrinuti ove sestre u samostanu Belorado, premještajući neke sestre iz drugih samostana Federacije da žive u tom samostanu.“

Inače, Kanon 751. Zakonika kanonskog prava navodi da je raskol „uskraćivanje podložnosti vrhovnom svećeniku ili zajedništva s članovima Crkve koji su mu podložni“. Kazna za ovaj prijestup je ekskomunikacija – izopćenje.

Odluka o klarisama

Klauzurne redovnice klarise, poznate po i slasticama koje su izrađivale, uključujući slatkiše s okusom mojita, pridružile su se svećeniku odmetniku, kojeg crkvene vlasti smatraju heretikom.

Na što su one, predvođene poglavaricom s. Isabel de la Trinidad, rekle da više ne priznaju autoritet pape Franje ni španjolske crkvene hijerarhije te se zaklele na vjernost Pablu de Rojasu Sánchez-Francu, kontroverznoj osobi, koji je i sam 2019. ekskomuniciran zbog svoje podrške sedevakanizmu, pokretu koji smatra da je papinska stolica zapravo upražnjena jer su svi pape od doba Pija XII., koji je umro 1958., raskolnici. Rojas je u međuvremenu osnovao „Pobožnu uniju apostola Svetog Pavla“, koju naziva „pravom Kristovom crkvom“ i proglasio se biskupom.

Zajednica sestara klarisa iz samostana Belorado i Orduña, koji se nalaze u Nadbiskupiji Burgos i Biskupiji Vitoria u Španjolskoj, objavila je 13. svibnja manifest i pismo u kojem su obznanile da napuštaju Katoličku Crkvu te se stavljaju pod vodstvo ekskomuniciranog lažnog biskupa Rojasa. Redovnice su ustvrdile da napuštaju „koncilsku Crkvu [tj. Crkvu poslije-Drugog vatikanskog sabora] kojoj su pripadale kako bi postale dijelom Katoličke Crkve“.

Vatikan je krajem svibnja imenovao mons. Icetu papinskim povjerenikom s punim ovlastima. Kad je počeo poduzimati mjere, redovnice su podnijele prijavu državnoj policiji, navodeći da je biskup „zloporabio ovlasti“.

Početkom lipnja Nadbiskupija Burgosa službeno je obavijestila redovnice da se moraju pojaviti pred crkvenim sudom u Burgosu kako bi odgovarale za grijeh raskola definiran u kanonu 751. Zakonika kanonskog prava, kažnjiv kaznom izopćenja. Rok je istekao u petak, 21. lipnja, jer se one nisu pojavile.

Tijek događaja

Budući da su se redovnice izjasnile da više nisu članice Katoličke Crkve, ostankom u samostanu nalaze se na posjedu Crkve kojoj ne pripadaju i nemaju zakonsko pravo tamo boraviti. Nadbiskup im je rekao da moraju napustiti prostor kao posljedicu svojih postupaka, ali ima strpljiv pristup, nadajući se da će to svojevoljno učiniti do početka srpnja, a da ne moraju biti prisilno deložirane.

Nadbiskup je istaknuo da iako redovnice ne priznaju njegovu jurisdikciju niti se kanonsko pravo na njih primjenjuje u ovom slučaju, kako je utvrđeno u članku 1.4 sporazuma između Španjolske i Svete Stolice, španjolsko građansko pravo priznaje Crkveni kodeks kanonskog prava kao važeći u ovim stvarima tako da se „građansko pravo pridržava onoga što kaže kanonsko pravo u crkvenim područjima“, baš kao što španjolska država priznaje valjanost braka koji je sklopio katolički svećenik.

Što se tiče lažnog biskupa Rojasa i lažnog svećenika Ceacera, mons. Iceta je objasnio da su „prošla gotovo četiri tjedna otkako im je rečeno da ne bi trebali biti u samostanu ali da oni na postojan i nepokolebljiv način ustraju biti tamo“, pa će pravne vlasti djelovati protiv njih, vjerojatno brže nego s ekskomuniciranim ženama.

Inače, Isabel de la Trinidad obavijestila je Crkvu da su redovnice voljene platiti 1,2 milijuna eura za kupnju i renoviranje nekretnine samostana za svoju buduću upotrebu. No, da bi prikupile sredstva, bile su naumile prodati privatniku napušteni samostan klarisa, ali je Crkva blokirala taj potez, rekavši da je posjed zakonski namijenjen za vjersku upotrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja