Budi dio naše mreže

"Praćenje ovih  zajednica koje se oslanjaju na molitvu vrlo je poticajno te pruža ohrabrenje zato što usred boli zbog gubitka crkava i u ovoj pandemiji i dalje predstavljaju živo kamenje Crkve", rekao je župnik župa La Asunción i Veracruz, vlč. Pedro Narbona.

/ ps

Vlč. Pedro Narbona djeluje u dvjema čileanskim župama gdje su crkve u nemirima vandalizirane i zapaljene. Nedavno ga je Papinska zaklada “Pomoć Crkvi u nevolji” nagradila nagradom Vjerska sloboda za 2021., a čileanski je svećenik svjedočio o svome iskustvu i za portal Aleteia. 

“Crkve La Asunción i Veracruz vandalizirane su i spaljene za vrijeme nemira u listopadu 2019., a La Asunción doživjela je još jedan napad u listopadu prošle godine.  Uz podršku i prisutnost župnih zajednica La Asunción i Veracruz, doživio sam Gospodinovu prisutnost. Također sam vidio solidarnost u molitvi braće iz raznih dijelova svijeta, iz zemalja u kojima su kršćani progonjeni zbog svoje vjere. Neizmjerno sam zahvalan Bogu”, poručio je.

Usred boli zbog gubitka crkava i u ovoj pandemiji i dalje predstavljaju živo kamenje Crkve

O svom pastoralu u vremenu nesigurnosti i nemira, vlč. Narbona je poručio:

“Praćenje ovih  zajednica koje se oslanjaju na molitvu vrlo je poticajno te pruža ohrabrenje zato što usred boli zbog gubitka crkava i u ovoj pandemiji i dalje predstavljaju živo kamenje Crkve”. Kada se spominje svoje župne zajednice, vlč. Narbona je duboko ganut, ističe Aleteia.

Pastoralni život unatoč uništavanju i zatvaranju crkava nastavljen je putem digitalnih platformi. “Kao zajednica uspjeli smo pomoći obiteljima koje pate zbog pandemije. U ovom poticajnom okruženju ohrabreni smo nastaviti s tim radom ”.

Treba shvatiti da to nije samo fizički gubitak, već govorimo o pojedincima i obiteljima čiji se duhovni život razvio u tim crkvama.

Župnik je objasnio kako su župljani nakon gubitka crkava potražili i psihološku podršku. “Podijeliti tugu zbog gubitka crkve bilo je vrlo značajno. Treba shvatiti da to nije samo fizički gubitak, već govorimo o pojedincima i obiteljima čiji se duhovni život razvio u tim crkvama. Slavili su ondje sklapanje brakova, krštenja, prve pričesti ili su se oprostili od svojih roditelja, baki i djedova”, poručio je vlč. Narbona.

Ipak, unatoč boli i patnji, vlč. Narbona je naglasio kako ne žele zamjerati osobama koje su zapalile crkvu. “Bitno je da rastemo i koračamo prema istinskoj civilizaciji ljubavi, ili kako kaže papa Franjo, kulturi susreta”.

Obje su crkve zatvorene i u procesu obnove. “Pomoć Crkvi u nevolji” pomoći će u obnovi župnih ureda i dvorana kako bi se na taj način župljani mogli što prije sastati nakon popuštanja epidemioloških mjera u Čileu.

U Čileu su u više navrata izbili nemiri zbog prosvjeda protiv konzervativne vlade, u kojima je bilo ljudskih žrtava te je zapaljeno i uništeno više crkava.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja