Budi dio naše mreže

"Ovaj izvorni oblik života, koji se protivi tijeku u današnjem svijetu, može učiniti samo mnogo dobra ljudima, kojima će biti ponuđeno ono što je Benedikt XVI. Zvao„ oaza “, mjesto koje treba svim kršćanima da se "pomlade".

/ dz

Francuska opatija koja je bila bez redovnika od Francuske revolucije uskoro će ponovno biti aktivna. Benediktinci se nakon 230 godina vraćaju u opatiju Solignac. Sljedećih mjeseci opatija će biti obnovljena prije posebne inauguracijske mise 28. studenog, piše Aleteia.

Redovnici će vratiti pravilo svetog Benedikta i stvoriti regionalno duhovno središte.

Katolička novinska agencija izvijestila je kako je to priopćenje objavljeno u priopćenju za javnost Limogeske biskupije. Pismo su potpisali biskup Pierre-Antoine Bozo i Dom Jean-Bernard Marie Bories, opat opatije Sv. Josep de Clairval. Biskup Bozo komentirao je: „Zahvaljujem na ovoj nevjerojatnoj vijesti jer smo godinama tražili različita rješenja za ovo mjesto i na kraju je uspio projekt koji je najdosljedniji s izvornom namjenom ove opatije koju je sagradio sv. Eligije – odnosno pozdraviti zajednice redovnika, osobito benediktinskih redovnika. ”

Prema izvješću, redovnici će obnoviti pravilo svetog Benedikta u opatiji Solignac. Njihov je glavni cilj pretvoriti teren u regionalno duhovno središte. Biskup Božo napomenuo je kako je to područje stoljećima bilo lišeno kontemplativnih zajednica. Rekao da je “Duboko uvjeren u plodnost kontemplativnog života, posebno u našem ubrzanom svijetu, obilježenom materijalizmom i individualizmom” te nastavivši ;Ovaj izvorni oblik života, koji se protivi tijeku u današnjem svijetu, može učiniti samo mnogo dobra ljudima, kojima će biti ponuđeno ono što je Benedikt XVI. Zvao„ oaza “, mjesto koje treba svim kršćanima da se podmladi ”.

Povijesna opatija

Povijesnu opatiju Solignac osnovao je u 7. stoljeću sveti Eligij. Benediktinci su vodili opatiju gotovo tisućljeće, prije nego što su ih 1790. zbacili francuski revolucionari. Poslije je to mjesto korišteno za razne stvari, uključujući zatvor, školu i tvornicu. Tijekom Drugog svjetskog rata imanje se koristilo kao utočište za katoličke učitelje. Nakon završetka rata ugostila je misionarske oblate Marije Bezgrešne. Ova družba otišla je 1990 -ih, a nakon toga je bila prazna gotovo 20 godina.

Očekuje se da će obnove različitih zgrada opatije trajati nekoliko godina. Ipak, opatija će biti dovoljno potpuna da se službeno ponovno otvori u studenom. Na prvu nedjelju došašća, 28. studenog, redovnici će održati slavljenu misu, a odatle svakodnevno misu koja će biti otvorena za javnost.

Kad se ponovno otvori, opatija Solignac bit će usredotočena na molitvu i povlačenja u osamu. Uz duhovno vodstvo, redovnici će sudjelovati u suradnji s katoličkim obrazovnim sustavom. Pomoći će studentima poljoprivrede da završe dvogodišnji studij i prodaju proizvode putem trgovine opatije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja