Budi dio naše mreže

Apel poglavara Ukrajinske grkokatoličke Crkve Svjatoslava Ševčuka s internetske stranice news.ugcc.ua prenosimo u cijelosti:

/ Hrvoje Josip Bišćan

Od Boga ljubljeni narode Ukrajine! Naša zemlja je opet u opasnosti!

Izdajnički neprijatelj, unatoč vlastitim preuzetim obvezama i uvjeravanjima, kršeći osnovne norme međunarodnog prava, kao nepravedni je agresor stupio na ukrajinsko tlo, donoseći sa sobom smrt i uništenje.

Naša Ukrajina, koju je svijet pošteno nazvao “zemljom krvi”, koja je toliko puta bila poškropljena krvlju mučenika i boraca za slobodu i neovisnost svog naroda, poziva nas danas da ustanemo za nju – da obranimo njeno dostojanstvo pred Bogom i čovječanstvom, njeno pravo na postojanje i pravo na izbor vlastite budućnosti.

Branimo svoje i nikoga ne napadamo!

Naše je prirodno pravo i sveta dužnost braniti svoju zemlju i svoj narod, svoju državu i sve što nam je najdraže: obitelj, jezik i kulturu, povijest i duhovni svijet! Mi smo miroljubiv narod koji kršćanskom ljubavlju voli djecu svih naroda, bez obzira na podrijetlo ili uvjerenje, nacionalnost ili vjerski identitet.

Ne vrijeđamo tuđe i nikome ne prijetimo, ali nemamo pravo nikome dati svoje!

U ovom povijesnom trenutku glas naše savjesti poziva nas sve kao jednoga da se zauzmemo za slobodnu, ujedinjenu i neovisnu ukrajinsku državu!

Povijest prošloga stoljeća uči nas da su ih svi oni koji su započeli svjetske ratove izgubili, a poklonici rata su svojim državama i narodima donijeli samo uništenje i propast.

Gospodin je s nama i On će nam dati pobjedu!

Vjerujemo da je u ovom povijesnom trenutku Gospodin s nama! On, koji u svojim rukama drži sudbinu cijelog svijeta i svake osobe posebno, uvijek je na strani žrtava nepravedne agresije, patnje i porobljenih. On je taj koji objavljuje svoje sveto Ime u povijesti svakoga naroda, hvata i ruši moćne ovoga svijeta njihovim ponosom, pobjednike prividom njihove svemoći, ponosne i drske njihovim samopouzdanjem.

Nadbiskup Ševčuk pred Gospinim likom / Foto: ugcc.au

On je taj koji daje pobjedu nad zlom i smrću. Pobjeda Ukrajine bit će pobjeda Božje moći nad podlošću i ohološću čovjeka! Tako je bilo, jest i bit će!

Naša sveta Crkva-mučenica uvijek je bila i bit će sa svojim narodom! Ovu Crkvu, koja je već preživjela smrt i uskrsnuće, kao Tijelo uskrsloga Krista, nad Kojim smrt nema vlasti, Gospodin je dao svome narodu u krsnim vodama rijeke Dnjipar.

Otada se zauvijek isprepliću povijest našeg naroda i njegove Crkve, povijest naše borbe za slobodu, povijest utjelovljenja Božje Riječi i očitovanja Njegovog Duha istine u našoj kulturi. A u ovom dramatičnom trenutku naša Crkva će kao majka i učiteljica biti uz svoju djecu, štititi ih i služiti im u ime Božje! U Bogu je naša nada i naša će pobjeda doći od Njega!

Danas svečano izjavljujemo: “Dušu i tijelo nudimo za našu slobodu! Jednog srca molimo: “Gospodine, Veliki i Svemogući, zaštiti našu voljenu Ukrajinu!”

Sveti pravednici, mučenici i ispovjednici ukrajinske zemlje, molite za nas i zagovarajte za nas pred Bogom!

Božji blagoslov neka je s vama!

+ Svjatoslav

dano u Kijevu,

u patrijaršijskoj katedrali Uskrsnuća,

24. veljače 2022.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja