Budi dio naše mreže

Radio Marija Srbija koji se emitira u Republici Srbiji već 15 godina ima izuzetnu važnost za Hrvate katolike. Riječ je o jediniom radiju koji emitira program na hrvatskom jeziku 24 sata na dan i tako promovira hrvatsku kulturu. No, kako je za portal Hrvatska katolička mreža istaknuo mons. Andrija Anišić, direktor programa i glavni i odgovorni urednik Radio Marije Srbije, prijeti im gašenje ukoliko ne prikupe novac potreban za svoje troškove.

/ Marija Pandžić

Koliko je velika katolička zajednica u Srbiji koja Vas sluša?

Trenutno imamo frekvencije u Subotici, Novom Sadu, Somboru, Vrdniku i Nišu. Teško je točno procijeniti koliko potencijalnih slušatelja imamo jer je od posljednjeg popisa stanovništva (2011.) u Srbiji puno ljudi iselilo i umrlo. Po tom popisu u Srbiji je bilo oko 5 % katolika, dakle negdje oko 400.000 (od čega su više od polovine mađarske nacionalnosti i govornog područja). Program Radio Marije Srbije na hrvatskom jeziku može čuti svega dvadesetak tisuća. No, valja napomenuti kako imamo vrlo loš raspored frekvencija. U Vrdniku i Nišu ih je vrlo malo. Najviše nas može čuti u Subotici i Somboru, ali nažalost putem tih frekvencija mi u prosjeku emitiramo program svega 6 sati dnevno jer vrijeme dijelimo i s mađarskom redakcijom Radio Marije Srbije, a 12 sati emitira program Srpska Pravoslavna Crkva preko svojih lokalnih radio postaja „Slavoslovlje“ i „Blagovestnik“. To je tako zato što je to bio uvjet da uopće dobijemo mogućnost emitiranja u Subotici i Somboru.

Dokad imate osigurane financije za rad?

Mons. Anišić predvodi misu

Prema sadašnjim izvorima financija u mogućnosti smo emitirati do kraja veljače 2019. godine. Točnije do početka 2019. jer nam je dva mjeseca neophodno da pravno zatvorimo Udrugu i sve Ugovore tj. obaveze koje imamo. Dakle, ukoliko se pitanje naših financija ne riješi do početka siječnja 2019. mi ćemo morati pristupiti gašenju koje će biti provedeno do konca veljače 2019. Najvažnije je napomenuti i podsjetiti da su nam točno prije samo mjesec dana naši dosadašnji skrbnici Svjetska obitelj Radio Marije na jednom sastanku i bez najave otkazali financiranje zbog vlastitih poteškoća. To je osnovni razlog zašto smo tako neočekivano i naglo ušli u problem koji može rezultirati gašenjem. Sigurno je da Radio Marija Srbije nikada neće moći biti samofinancirajuća jer je ekonomsko stanje u državi izuzetno loše, slušateljstva sve manje zbog iseljavanja i bijele kuge, a potpora na državnoj razini kako domovine Hrvatske tako i Republike Srbije toliko mala da je praktički dostatna za dva mjeseca. Na mjesečnoj razini nama je neophodno oko 5.000 eura, a od donacija slušateljstva uspijemo prikupiti u prosjeku oko 1.000 eura. Za ove prilike to je izuzetno postignuće jer gotovo nema ni jedne župne zajednice u državi koja uspije sa svim svojim ostalim poslovima koje obavlja toliko prikupiti milostinje.

Kako objašnjavate da kao nevladina udruga ne možete osigurati uvjete za opstojnost?

Svih 15 godina emitiranja većinu naših troškova (85%) pokrivala je Svjetska obitelj Radio Marije. I mi smo im zahvalni na tolikoj pomoći. Imamo jako lijepo opremljen studio u Subotici koji su također oni financirali, ali su nam, kako sam kazao, na Svjetskom kongresu prije mjesec dana priopćili da nas više nisu u mogućnosti financirati i da se trebamo pobrinuti da sami pokrivamo svoje tekuće mjesečne troškove koji iznose oko 5.000 eura. Troškovi se odnose na plaćanje državnih pristojbi, naknada i taksi za 5 FM frekvencije, troškovi zakupa i režijske troškove 5 predajnika za FM, plaće i doprinosi za troje zaposlenih, kao i druge troškove same produkcije. Dakle, išli smo na to da doista plaćamo samo ono nužno, ali i to je teško dobiti od samih slušatelja, kako to Svjetska obitelj očekuje.

Glavni problem je što su nama sredstva potrebna za redovitu djelatnost, a gotovo nitko to ne financira, svi se bave konkretnim projektnim financiranjema, ali mi ako ne platimo već spomenute troškove ne možemo vršiti ni osnovnu djelatnost, a kamoli ulaziti u projekte koji su uzgredno rečeno u našem poslovanju i razumijevanju radio postaje teško i moguće.

Mi posjedujemo infrastrukturu – studio i predajnike i svu neophodnu opremu, a natječaj za nove FM dozvole država nije raspisala već gotovo četiri, pet godina tako da nismo bili u mogućnosti ni da apliciramo za njih kako bismo na taj način pokušali osloboditi se već spomunotog Time Sharinga s Pravoslavnom crkvom i proširiti domet predajnika novom FM frekvencijom npr. na Srijem koji je ostao nepokriven, a imao je značajan broj Hrvata katolika.

Također je jako važno naglasiti da po općim pravilima Svjetske obitelji Radio Marije niti jedna postaja Radio Marije u svijetu ne smije imati ni sekunda komercijalnog i promidžbenog programa. Mi smo ove godine po projektima dobili od Republike Srbije 4.600 eura, a od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i to preka Veleposlanstva u Beogradu (na natječajima koje smo slali direktno u Državni ured nismo prošli niti s jednim prijedlogom!) dobili smo 4.587,94 eura. Hvala na pomoći, nama i „mrvice sa stola“ znače, ali je jasno da je ta pomoć minimalna i čini se sama radi sebe, a ne radi zaista nekog pomaka koji se može s njim napraviti.

Jeste li se obratili Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske? Kakve su reakcije?

Po našoj procjeni, i u našem slučaju, budući da smo jedini radio koji emitira program na hrvatskom jeziku 24 sata na dan u Republici Srbiji, čini nam se da je Državni ured morao i može mnogo više pomoći. Osnovna zadaća Središnjeg Državnog ureda kako mu ime kaže jeste briga o Hrvatima izvan domovine, pa smo se zapitali je li ta briga dostatna kad je u pitanju Radio Marija u Srbiji i očuvanje hrvatskog jezika koji se samo preko naših valova emitira 24 sata na dan. Da ne govorimo o tome da smo radio koji je promicao hrvatsku kulturu i zajedništvo u običajima naših starih i povezivanju s našom domovinom, a sve to kroz naš katolički program. Da, sve smo to radili, ali nekako je podrška za Hrvate u našem slučaju izostajala, a ako tako i ostane onda će to biti i doprinos gašenju svega gore pomenutog što smo radili za Hrvate i katoličku vjeru! Čim smo se vratili sa, za nas kobnog, kongresa Svjetske obitelji na kojem smo doznali da više ne možemo očekivati njihovu podršku u 2019. godini, mi smo odmah alarmirali sve po našoj procjeni važne instance.

MI SMO JEDINI RADIO U REPUBLICI SRBIJI KOJI EMITIRA PROGRAM NA HRVATSKOM JEZIKU 24 SATA NA DAN, ISKLJUČIVO KATOLIČKI SADŽAJ S POSEBNIM NAGLASKOM NA OBIČAJE HRVATA TIJEKOM CRKVENE GODINE I JAČANJE SKRBI ZA HRVATSKI PUK U ČITAVOJ SRBIJI!

Prijavili smo poteškoće koja su nas snašle našoj Biskupskoj konferenciji, Konzulatu RH u Subotici iz kojeg imamo čvrsta uvjerenja da ćemo iznaći neki model pomoći u 2019. godini. Tražili smo, ali do danas još nismo dobili prijem kod naših političkih predstavnika, ali i Hrvatskog nacionalnog vijeća, što nam je dodatno tužno. Pri odlučivanju za dobivanje sredstava države Srbije za bilo koji natječaj koji je po nacionalnom ključu tj. koji je predodređen za nacionalne manjine u Republici Srbiji konzultiraju se politički predstavnici koji zapravo čine i HNV, oni određuju svotu novca pojedinačnim udrugama od ukupno opredeljene svote za jednu nacionalnu manjinu, pa se po natječajima i pristiglim prijavam isti isplaćuju.

Kao i u slučaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine, pitamo se i u slučaju naših političkih prijedstavnika je li Radio Marija – jedini radio na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji zaista potreban ili ne?

Na koncu, zaista smatramo da je ovo nacionalno pitanje broj jedan budući da znamo da Republika Srbija otvara poglavlja za pristupanje EU i da se u poglavlju 23 i 24 ističu nacionalne manjine, ali pitanje je to i za Republiku Hrvatsku, našu domovinu, isto koliko i za Republikz Srbiju državu u kojoj živimo. Trebamo li mi njima ili ne? Ukoliko trebamo, molimo za pomoć! Ukoliko ne trebamo onda ćemo morati ugasiti jedini radio na hrvatskom jeziku i o tome kao i razlozima obavijestiti cjelokupnu javnost sa svim konotacijama koje s tim dolaze!

Kako biste generalno ocijenili medijsku sliku u Srbiji?

Medijska slika u Srbiji je šarolika i to može svatko uočiti tko prati srbijanske medije. Ono što je sigurno vrlo uočljivo jeste da u medijima rijetko kad ima vijesti iz Katoličke crkve, pa čak ni iz Pravoslavne crkve (iako treba napomenuti da postoji televizija Pravoslavne crkve i barem jedna radio postaja Pravoslavne crkve u svakom većem gradu u Srbiji). Neku stalne emisije ne postoje na javnim servisima, a prenose se uglavnom božićne ponoćne mise. Stoga je još više važnija opstojnost hrvatske redakcije RMS, naglašavam to, jer mađarska redakcija nije upitna, budući da vjernika Mađara ima više i budući da lakše dođu do raspoloživih sredstava iz Republike Mađarske kao i mađarskih institucija. Mi nismo u takvoj mogućnosti.

Radio Marija Srbije je jedini katolički radio u Srbiji i jedini radio koji svoj program producira emitira na hrvatskom jeziku punih 24 sata. Zato se evo pokušavamo svim sredstvima boriti za opstanak, ali i za poboljšanje naše slušanosti. U nedostatku bolje slušanosti preko FM mi emitiramo naš program uživo i preko naše web stranice i preko Facebook stranice, ali očito sve to nije dovoljno da bismo povećali broj onih naših slušatelja koji nam žele i mogu pomoći.

Kako pomoći Radio Mariji Srbija?

Udruga Marija nema otvoren račun u Republici Hrvatskoj jer nije rezident.

Svaka pojedinačna uplata može ići preko Western Union naloga ili PayPal naloga (molimo osobno kontaktirati prvo na mail nikola.jaramazovic@yahoo.com ili na mobitel +381 64 115 00 48 kako bi se dogovorili detalji).

Svi mogu uplaćivati u eurima na devizni račun u Republici Srbiji:

Udruga Marija, Matije Gupca 10, 24000 Subotica, Republika Srbija
Banca Intesa ad Beograd

RS35160005080000224668; DBDBRSBG

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja