Budi dio naše mreže

Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država donio je u srijedu, 11. siječnja rezoluciju kojom osuđuje napade na pro-life organizacije.

/ Hrvoje Josip Bišćan

U rezoluciji koja je usvojena s 222 prema 209 glasova (uz tri suzdržana) navodi se da “Zastupnički dom osuđuje nedavne napade vandalizma, nasilja i uništavanja na pro-life objekte, skupine i crkve i poziva Bidenovu administraciju da upotrijebi svim odgovarajućim tijelima za provođenje zakona kako bi podržali javnu sigurnost i zaštitili prava pro-life ustanova, skupina i crkava.”

Ti su se napadi uvelike umnožili nakon svibnja 2022., kada je “procurio” nacrt odluke Vrhovnog suda u slučaju Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organisation, koja bi napokon poništila presudu Roe protiv Wade.

U rezoluciji su navedeni konkretni napadi na skupine koje se zalažu za život, uključujući vandalizam, Molotovljeve koktele i palež. Pro-life centri za trudnoću, crkve i volonteri trpjeli su prijetnje svojoj sigurnosti od skupina poput Jane’s Revenge, koja se zalaže za pobačaj, a često sprejom na zgradama pro-life skupina ispisuje frazu “Ako pobačaji nisu sigurni, nisi ni ti.”

Nasilje usmjereno i protiv pojedinaca i organizacija

Jane’s Revenge također je obećao “Noć bijesa” nakon sudske odluke o poništenju presudâ Roe protiv Wade i Planirano roditeljstvo protiv Caseyja u lipnju, što je dovelo do ograničenog nasilja na ulicama i podmetanja požara u centru za trudnice Life Choices u Longmontu, Colorado.

Prošle godine je FBI potvrdio da je, otkako je procurio nacrt mišljenja Vrhovnoga suda SAD-a, 70% prijetnji i nasilja povezanih s pobačajem bilo počinjeno protiv onih koji se zalažu za život, a ne protiv tvrtki koje se bave pobačajem.

“Do sada je zabilježeno gotovo 100 činova nasilja i zastrašivanja protiv pro-life pojedinaca i organizacija od strane radikalnih aktivista koji se zalažu za pobačaj od početnog curenja nacrta mišljenja Vrhovnog suda Dobbs”, rekla je republikanska zastupnica iz Missourija Ann Wagner.

Svjedočeći pred senatskim Odborom za domovinsku sigurnost u studenom, direktor FBI-a Christopher Wray rekao je: “Sada – dok razgovaramo – FBI vodi veći broj istraga o napadima ili prijetnjama centrima za trudnice, vjerskim organizacijama i drugim pro-life organizacijama. A možda bi vas zanimalo da su, od odluke o Dobbsovom zakonu, oko 70% naših slučajeva nasilja ili prijetnji povezanih s pobačajem, slučajevi nasilja ili prijetnji protiv organizacija koje se zalažu za život.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja