Budi dio naše mreže

U latvijskom srednjovjekovnom dvorcu pronađen je natpis iz 16. stoljeća ugraviran u kamenu. Dio teksta još nije preveden, međutim na djelu koji se vidi na latinskom piše "Si Deus pro nobis quis contra nos", odnosno pitanje sv. Pavla iz Poslanice Rimljanima "Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?".

/ Andrea Tomurad

Jedinstveni natpis nastao u drugoj polovici 16. stoljeća pronađen je na kamenu u južnom tornju dvorca Cēsis u Latviji. Gundars Kalniņš, voditelj Odjela za srednjovjekovne dvorce u Muzeju Cēsis primijetio je dosad neotkrivenu gravuru u kamenu, piše Medievalists.net. Pažljivo je ugraviran grb i incijali WKVA oko kamena i u sredini, a dekorativna obilježja  karakteristična su za drugu polovicu 16. stoljeća.

Kako je navedeno na stranici turističkog informativnog centra Tūrisms Cēsīs dvorac ima povijest dugu osamsto godina te je jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika u Latviji i Europi uopće.  Izgrađen oko 1214. godine, dvorac je originalno služio kao rezidencija Livonskoj braći mača, viteškom redu koji je uspostavio biskup Albert od Rige, ali najveća slava kao moćne utvrde ga je pratila tijekom vladavine Teutonskog viteškog reda.

Tijekom opsade cara Ivana Groznog, odnosno Ivana IV. 1577. dvorac je pak pretrpio velike štete te je prije tristo godina potpuno napušten. Javni interes kao antički spomenik dvorac je pobudio u romantizmu 19. stoljeća, a danas je jedan od latvijskih najvažnijih kulturnih destinacija.

Natpis pronađen u dvorcu Cēsis / Foto: Alens Opolskis / Medievalists.net

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja