Budi dio naše mreže

Donosimo kratak pregled putovanja pape Franje u Mongoliju, srednjoazijsku zemlju s tek 1500 katolika.

/ mdj

1.  Prvi papa koji je posjetio Mongoliju

Nakon više od devet sati leta, prvi papa koji je ikada posjetio Mongoliju sletio je u njezin glavni grad 1. rujna 2023., nakon što je napustio Rim prethodne večeri. Nakon ceremonije dočeka u zračnoj luci, Papa je otišao u Apostolsku nuncijaturu gdje se odmorio do kraja dana.

FOTO: Vatican Media//Papa u Ulaanbaataru

To nije spriječilo male skupine građana da ga čekaju na ulicama Ulaanbaatara, niti vladu da organizira tradicionalni banket u njegovu čast. Iako se nije očekivalo da će on prisustvovati, događaj je obilježen višesatnim predstavama koje su manifestirale mongolsku kulturu, uključujući konjske utrke i streličarstvo. Slavlju je kao Papin predstavnik nazočio Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prenosi Aleteia.

2. Duga povijest odnosa između Svete Stolice i Mongolije

Papa Franjo 2. rujna 2023. sudjelovao je na svojim prvim angažmanima u Mongoliji, susrevši se s državnim čelnicima, političarima, lokalnim vlastima i diplomatskim zborom. Papa Franjo susreo se s predsjednikom zemlje Ukhnaagiinom Khürelsükhom i poklonio mu primjerak drevnog rukopisa koji se čuva u Vatikanskoj knjižnici.

Ovo pismo koje datira iz 1246. pokazuje neke napetosti u to vrijeme između pape Inocenta IV i vladara Mongolije, Khana Güyüka, Džingis-kanova unuka. Papa Franjo izrekao je da bi to mogao biti “znak drevnog prijateljstva koje raste i obnavlja se”.

Papa je zatim održao govor vlastima, istaknuvši kako je Mongolija bila promicatelj mira i vjerskih sloboda kroz povijest. „Duboka duhovna osjetljivost pripada samoj srži vašeg kulturnog identiteta i prikladno je da Mongolija bude simbol vjerske slobode. Zatim je istaknuo kako i katolici mogu pridonijeti budućnosti naroda. „Drago mi je što ova zajednica, koliko god bila mala i diskretna, s entuzijazmom i predanošću sudjeluje u procesu rasta zemlje šireći kulturu solidarnosti, kulturu univerzalnog poštovanja i kulturu međureligijskog dijaloga, te radeći za pravdu, mir i društveni sklad”, rekao je Papa. 

FOTO: Vatican Media//Papa u Ulaanbaataru

3. Posebnost katedrale

Nakon susreta s političkim predstavnicima, papa Franjo uputio se u katedralu svetog Petra i Pavla kako bi se susreo s malom katoličkom zajednicom u toj zemlji koju čini samo osam župa. “Prisjetimo se i svih onih mnogih vjernih sluge Evanđelja u Mongoliji koji su sada ovdje s nama i koji, nakon što su proveli svoje živote za Krista, mogu ‘vidjeti’ i ‘okusiti’ čuda koja njegova dobrota nastavlja činiti u vama i po vama”, rekao je papa Franjo prisutnim klericima, misionarima i drugim crkvenim djelatnicima. Mongolija predstavlja i najmlađeg kardinala Crkve.

Prije početka događaja susreo se sa starijom ženom koja je prije više od deset godina pronašla Marijin kip u smeću. Kip Gospe Nebeske sada ima posebno mjesto u katedrali.

„Sam vas je Gospodin izabrao i vjeruje u vas; S vama sam i svim srcem vam kažem: hvala vam; hvala vam za vaše svjedočanstvo, hvala vam za vaše živote izlivene za Evanđelje!”

FOTO: Vatican Media//Papa blagoslovio Marijin kip na susretu s predstavnicima Crkve u Mongoliji

4. Međureligijski susret

Dana 3. rujna, papa Franjo susreo se s 11 različitih vjerskih vođa, koji predstavljaju mnoge vjere u Mongoliji. Posebno je saslušao Kambu Nomun Khana, opata budističkog samostana Gandan u Ulaanbaataru, koji je istaknuo, bez navođenja imena, različite progone koje su njegova budistička braća trpjela u prošlosti i još uvijek danas. Budizam je većinska religija u Mongoliji.

Papa je potom saslušao predstavnike šamanske, pravoslavne, židovske, bahajske, muslimanske, hinduističke, evangelističke, adventističke zajednice i zajednice Jehovinih svjedoka.

“Ovdje doista, nebo, tako jasno i plavo grli ove ogromne i impozantne zemlje, kao da nas podsjeća na dva bitna aspekta ljudskog života: zemaljski, koji se sastoji od naših odnosa s drugima, i nebeski, koji se sastoji od naše potragu za transcendentnim”, rekao je Papa.

“Braćo i sestre, društveni značaj naših vjerskih tradicija može se mjeriti mjerom u kojoj smo sposobni živjeti u skladu s drugim hodočasnicima na ovoj zemlji i možemo poticati taj sklad u mjestima gdje živimo.”

5. “Chiao ni hao, viva il Papa”

Papa Franjo u nedjelju poslijepodne slavio je misu za mongolske vjernike i stotine drugih katolika koji su došli iz susjednih zemalja. Bio je značajan broj kineskih katolika koji su došli vidjeti Papu, unatoč zabrani njihove vlade. Primijećeni su na ulicama glavnog grada Mongolije, a često su pokrivali lica ili izbjegavali pitanja novinara.

Na kraju mise, neočekivanim i spontanim potezom, papa Franjo uputio je izravnu poruku Kini, držeći za ruku biskupa Hong Konga, izabranog kardinala Stephena Chowa. Papa je od kineskih katolika zatražio “da budu dobri kršćani i dobri građani”.

FOTO: Vatican Media//Papa slavio misu u Steppe areni u Ulaanbaataru

“Ciao, ni hao, viva il Papa”, uzvikivali su, što predstavlja mješavinu talijanskog i kineskog, što znači “Bok, zdravo, živio papa!”

“U ovom životu često živimo samoću pomiješanu sa umorom i prazninom”, rekao je Papa u homiliji pred oko 2500 prisutnih vjernika. „Kršćanska vjera je odgovor na ovu žeđ, jer u toj žeđi leži veliko otajstvo naše ljudskosti: ona otvara naša srca živome Bogu, Bogu ljubavi, koji nam dolazi u susret i da nas učini svojom djecom.”

6. Otvorena kuća milosrđa u glavnom gradu

Prije nego se uputio prema Rimu, papa Franjo otvorio je Kuću milosrđa. Radi se o središtu za karitativne aktivnosti Crkve koje će pomagati beskućnicima i drugima u potrebi u Ulaanbaataru. “Iako malena, život Crkve u Mongoliji obilježen je bratskim zajedništvom, molitvom, nesebičnim služenjem potrebitima i svjedočenjem svoje vjere”, rekao je Papa.

Izrazio je nadu da će ovaj novi dobrotvorni centar primati ljude svih vjera, bilo kao volontere ili kao ljude koji koriste njegove objekte.

Foto: Vatican Media // Papa Franjo i otac Andrew Tran, ravnatelj Kuće milosrđa

“Kršćani čine sve što mogu kako bi ublažili patnju potrebitih, jer u osobi siromaha priznaju Isusa, Sina Božjega, a u njemu dostojanstvo svake osobe”, naglasio je papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja