Budi dio naše mreže

Jutros je u 6 sati i 28 minuta potres jačine 5 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici zatresao središnju Hrvatsku. Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, 44 km jugoistočno od Zagreba i 11 km jugozapadno od Siska. Nekoliko minuta prije 8 sati zabilježena su još dva potresa magnitude 4.7 i 4.1 po Richteru. Razgovarali smo sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i remetskim župnikom o. Antonijem Mariom Čirkom.

/ dz

Sisački biskup Vlado Košić je za Hrvatski katolički radio rekao da je obišao katedralu te pogledao oštećenja s unutarnje i vanjske strane.

“Čuo sam se sa desetak svećenika, bio sam u katedrali i pogledao oštećenja koja se mogu uočiti izvana i iznutra. Ima pukotina, žbuke i boje. Mnogo toga je palo. Ipak, čini mi da prema mojem nestručnom oku, da ne bi bilo upitno samo korištenje crkve, ali će biti popravaka i s vanjske i unutarnje strane. Neke pukotine su ovdje od proljeća. Bogu hvala, nema žrtava. Svećenici su mi javljali da ima oštećenja u crkvama, primjerice u župnoj crkvi sv. Lovre, u Gori, Pokupskom, Odri, Žažini. Maloprije sam se čuo sa župnikom u Bazilici sv. Kvirina, ima nešto oštećenja, ali znatno manje. Ipak je to novija zgrada pa nije toliko podložna oštećenjima kao stare”.

Na Facebook profilu župe sv. Lovre mučenika sv. Lovre objavljene su fotografije oštećenja prouzročene jutrošnjim potresom, ali i naknadnih potresa koji su se dogodili koju minutu prije 8 sati.

Iako je potres najsnažnije pogodio područje Siska i Petrinje, polako počinju pristizati vijesti o oštećenjima sakralnih objekata i u drugim dijelovima Hrvatske.

Nova oštećenja od potresa na crkvi u Remetama

Upravitelj Svetišta i remetski župnik o. Antonio Mario Čirko na samom početku jutarnje mise u 7 sati istaknuo je da su u Crkvi ponovno popadali  dijelovi slavoluka koji je teško stradao i u prvom potresu u Zagrebu u ožujku.

Potres koji je jutros u 6.28 sati, 28. prosinca 2020. pogodio Petrinju i okolicu Siska, osjetio se snažnim intenzitetom i u Svetištu u Remetama u crkvi Uznesenja BDM, izvijestio je župnik o. Antonio Mario Čirko, prenosi IKA. “Popadali su već prije oštećeni dijelovi žbuke oko slavoluka crkve koji je najteže pogođen i koji je da bi se osigurala stabilnost crkve poduprto potpornim stupovima. Na prezbiteriju i glavnom oltaru Majke Božje Remetske ne mogu se uočiti oštećenja jer je sve prekriveno skelom i tzv. mostom koji prekriva strop radi sigurnosti od padanja žbuke i ostaloga.”

Osjetio se potres i u našoj remetskoj crkvi, opet je popucala žbuka, opet su pali dijelovi pogotovo na slavoluku koji je najkritičniji… Nalazimo se u Božićnom vremenu. I Božić nam govori o radosti i uvijek će govoriti o radosti da se ne bojimo ničega, nego da svoj život znamo predati u Božje ruke.

 

Oštećenje župa u Đelekovcu i Legradu

Nakon zagrebačkog potresa u ožujku, novi potres koji se dogodio jutros na području Petrinje i Siska ostavio je posljedice na dotrajaloj unutrašnjosti legradske župne crkve, objavio je na svojem Facebook profilu vlč. Silvio Košćak, župnik župa u Đelekovcu i Legradu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja