Budi dio naše mreže

15. travnja u župnoj crkvi u Ličkom Osiku mons. Marijan Ožura predslavio je dijamantnu misu čime je proslavio 60 godina svećeničke službe.

/ lm

Mons. Marijan, rođen je 1937. u Gorskom Kotaru, a 1963. zaređen je za svećenika i odmah poslan u župu Cetingrad. Ondje je s narodom prošao burna vremena: iseljavanje ljudi, demokratske promjene, agresiju na Hrvatsku, progonstvo nakon okupacije i boravak u Kladuši do 1994, zarobljavanje, povaratak na ruševine, obnova. Zlatnu misu proslavio je 2013. godine u Cetingradu, a 2017. je umirovljen. Dobio je smještaj u svećeničkom domu u Gospiću od 2022.

Okružen velikim brojem svojih kolega zahvalio je Bogu za 60 godina služenja narodu. O životu i radu mons Ožure govorio je mons Mile Pecić koji je naglasio da je hrabrost bila odlučiti se za svećenički poziv u vremenu grubih napada na crkvu. Nakon završene bogoslovije u Pazinu mons. Marijan zaređen je za svećenika 1963. i odmah poslan u župu Cetingrad. Iseljene župljane u prekooceanske zemlje posjećivao je više puta. Obnovio je crkvu koja je najveća u ovom dijelu Hrvatske. Nakon demokratskih promjena agresija na Hrvatsku prognala je ljude iz slunjskog kraja pa tako i iz Cetingrada. Agresori su pobili 250 ljudi u slunjskom kraju, a u župi Cetingrad 45 osoba.

Mos. Marijan prenio je u Kladušu vrednije crkvene stvari, Pronašao je smještaj u Kladuši gdje živi i katolička zajednica. Agresori su zapalili, a onda posve razorili crkvu, kuće, pobili 45 osoba. Njegovao je dobre i prijateljske odnose s muslimanima. Ostao je u Kladuši do 1994. kad je u konvoju s muslimanima pokušao stići u Karlovac. U Vojniću je izveden iz konvoja koji je bio pod zaštitom UNPROFOR-a. Ostao je u srpskom zatvoru 22 dana. Nakon mnogih intervencija oslobođen je i nastavio živjeti u Karlovcu s prognanim narodom.

Nakon povratka 1995. susreo se s ruševinama. Počela je velika obnova. Izgrađena je nova crkva istih dimenzija i župni stan. Otišao je u misije kao duhovnu obnovu. Godine 2013. proslavio je u župi zlatnu misu a 2017. biskup ga je stavio u mirovinu. Našao je smještaj u svećeničkom domu u Gospiću od 2022.

U svim kušnjama i izazovima mos. Ožura bio je čvrst u vjeri. Volio je ljude i za njih živio. Slavlje dijamantne mise bila je zahvala Bogu, ali i zahvala mnogih vjernika župe Cetingrad mons. Ožuri.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja