Budi dio naše mreže

Vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić, predvodio je, na Uskrsni ponedjeljak, svetu misu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu gdje su supružnici Slavica i Radoslav Babić proslavili svojih 50 godina kršćanskog braka.

/ md

U prigodnoj propovijedi vrhbosanski umirovljeni nadbiskup najprije je progovorio o središnjim naglascima uskrsnoga vremena, a potom o značaju kršćanskoga braka i obilježavanju zlatnoga pira, javlja portal nedjelja.ba.

Na temelju misnih čitanja kardinal je ukazao kako su učenici od kukavica postali hrabri navjestitelji. Bez obzira što ih je Kristovo uskrsnuće u početku zbunilo, ono je postalo “divno uporište vjere, nade i hrabrosti za život.

“Mi ovih dana slušamo i gledamo nemilu ratnu stvarnost u Ukrajini. A slično smo i sami proživljavali. No, kako je lijepo doživjeti da ne strahujemo, nego da se pouzdajemo. Isusovo uskrsnuće je tu poruku donijelo ženama riječima ‘Ne bojte se!’ Mi želimo u Kristu doživjeti sigurnost naših života”, kazao je kard. Puljić te uputio na činjenicu da je svaki čovjek u Božjem planu, Božji suradnik.

Tako i bračna ljubav, da bi istinski bila ljubav mora izgarati: žrtvom, praštanjem i prihvaćanjem.

Odatle je podsjetio kako je Isus bračnu zajednicu učinio sakramentom: izvorom milosti. “Međutim, poput Uskrsne svijeće, tako i svaki život da bi svijetlio mora izgarati. Tako i bračna ljubav, da bi istinski bila ljubav mora izgarati: žrtvom, praštanjem i prihvaćanjem. Zato je danas trenutak Bogu zahvaliti: za svih tih 50 ljeta koje obilježavate”, poručio je kardinal te supružnicima Babić posvjestio kako u ostatku svoga života ponajviše trebaju jedno drugo.

Svi drugi znaju ljubav pokazati, a vas dvoje znate i svoje dobre i slabe strane i kako jedno drugom pomoći.

“Sada najviše trebate snage da se poduprete – jer smo mi slabi ljudi – i nitko vas neće bolje razumjeti nego vi jedno drugo. Svi drugi znaju ljubav pokazati, a vas dvoje znate i svoje dobre i slabe strane i kako jedno drugom pomoći. Ujedno je to poticaj drugima koji su s vama rasli i stasali: da istinski budu potpora, jer ste vi njih podizali, a sada oni trebaju vama pomoći”, potaknuo je nadbiskup u miru te završio kako je proslava znatnoga bračnog jubileja istodobno i trenutak molitve da Bog učvrsti vjeru supružnika i svih onih koji su na bilo koji način dio njihova života.

Zlatni pir Radoslava i Slavice Babić / Foto: Katolički tjednik / Davor Krajinović

Prije završnoga blagoslova na misi koju su pjevanjem animirali braća Ivan i Tomislav Ćorić, vlč. Vajdner je zahvalio kardinalu Vinku te svečarima uručio uokvireni papinski blagoslov koji je za tu prigodu stigao iz Vatikana.

Također, nakon zajedničkoga fotografiranja, kardinal im je u spomen na ovaj događaj darovao sliku župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom naselju Stup.

Poslije misnoga slavlja, nazočni su druženje nastavili u župnoj dvorani okupljeni oko obiteljskoga stola, gdje im se pridružio i stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar.

Inače, Radoslav Babić je rodom iz Brastovska kod Kiseljaka, a Slavica rođ. Katana je iz Dobrinja (župa Kraljeva Sutjeska). Vjenčali su se 4. travnja 1972. u samostanskoj crkvi Sv. Bonaventure u Visokom, a kumovi su im bili supružnici: Jozo i Anka Babić, Radoslavov brat i nevjesta. Svoj su životni vijek proveli radeći u Njemačkoj gdje su im se i rodila dvojica sinova: mlađi Ivo i stariji Danijel od kojega sada imaju četvero unučadi, koji su svi i bili na misi. Čim su stekli mirovinu odmah su se vratili u domovinu te sada žive većim dijelom u Marini kod Trogira i povremeno u Dobrinju kod Kaknja. Osim materijalne potpore cijeloj svojoj familiji, uvijek su i nastojali njegovati vjernički duh u obitelji te zdravi hrvatski nacionalni ponos, poštujući tuđe, a svoje voleći.

Zlatni pir Radoslava i Slavice Babić / Foto: Katolički tjednik / Davor Krajinović

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja