Budi dio naše mreže

Retrospektivna izložba s više od 150 slika Vladimira Becića, jednog od najznačajnijih umjetnika hrvatske moderne, otvara se u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori u četvrtak, 6. prosinca. Nakon tri desetljeća, ova će restrospektiva s nekim novim detaljima i tumačenjima revalorizirati Becićev iznimno plodan i bogat opus, najavljeno je na konferenciji za novinare.

/ Vesna Bihar

Vladimir Becić, uz Miroslava Kraljevića, Josipa Račića i Oskara Hermana čini skupinu koja je udarila temelje moderne hrvatske umjetnosti, vezujući se više za München i kasnije Pariz, nego za Beč. Djela iz dvadesetak nacionalnih i inozemnih javnih te isto toliko privatnih zbirki predstavit će cjelovito Becićevo slikarstvo u hrvatskoj modernoj umjetnosti prve polovice prošloga stoljeća, rekla je autorica koncepcije, kustosica Iva Sudec Andreis.

Od prethodne Becićeve retrospektivne izložbe prošlo je 35 godina, a u posljednjih desetak godina pojavio se čitav niz njegovih nikada pokazanih remek djela.

Ovom izložbom Vladimira Becića želimo prikazati, pročitati i interpretirati na potpuno nov način, pri čemu novootkrivena djela i arhivska građa imaju važnu ulogu, rekao je autor izložbene koncepcije Zvonko Maković. U toj interpretaciji ključnu ulogu ima upravo slika Braća na kojoj je Becićeva žena Ljuba i njezina dva brata, koja krasi katalog i plakate izložbe. Slika je pokazana u Zagrebu 1920., a zatim prodana u Ženevu i otad joj se gubi trag, sve do prije dvije godine kada je otkupljena na aukciji u Parizu.

Po Makovićevim riječima, ta je slika važna jer pokazuje da postoji i drugačija opcija u vrijeme dok kroz Proljetni salon u Hrvatskoj dominira ekspresionizam jer on, prije svega iz francuskog slikarstva, izvlači stanoviti supstrat koji u ostalom dijelu hrvatskog slikarstva nije bio toliko naglašen. Te godine od 1919. do 1922. je nešto gdje nitko nije ravan Beciću, smatra Maković.

Na izložbi je izložen i dio dokumentarnog materijala, fotografija i osobnih predmeta iz njegovog privatnog života.

Također,  obrađen je i Becićev ratni opus kada je tijekom Prvoga svjetskog rata izvještavao o ratnim događanjima kao reporter, ilustrator i fotograf za pariški časopis L’Ilustration. Uz ciklus slika izloženo je i nekoliko primjeraka tog časopisa.

Becić se rodio u Slavonskom Brodu 1886. kao najmlađe od petero djece u obitelji suca. U rodnom gradu je počeo školovanje, kasnije je boravio u

internatu u Pešti, a školovanje nastavio u Osijeku na realnoj gimnaziji. Još kao gimnazijalac uredio si je atelier, no nakon toga, vjerojatno na nagovor oca, upisuje Pravni fakultet. Ipak s vremenom upisuje akademiju u Muenchenu a kasnije će i sam biti cijenjeni profesor Akademije likovnih umjetnosti, akademik i respektabilan građanski slikar.

Izložba u Klovićevim dvorima će biti otvorena do 10. ožujka.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja