Budi dio naše mreže

Jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske suvremene umjetnosti Josip Botteri Dini, retrospektivnom izložbom u Galeriji 'Klovićevi dvori' obilježava šezdeset godina umjetničkog stvaranja i osamdeset godina života. Josip Botteri Dini od svojih slikarskih početaka sve do danas, neprekidno stvara predan svom dubokom duhovnom nadahnuću evanđeljem, ostvarivši jedinstven opus unutar suvremene sakralne umjetnosti Hrvatske i svijeta, ističe se u katalogu izložbe.

/ mb

Izložba će prikazati opus slikara s izloženih više od 150 radova, počevši od vremena studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, sve do recentnih likovnih ostvarenja. Uz dominantno sakralno slikarstvo, Botteri izvodi različite tematske cikluse, od veduta do hommagea. Posjetitelji će moći razgledati i brojna djela koja hrvatska publika još nije imala priliku vidjeti, posebno radove kolorističkog konstruktivizma te akcijske figuracije iz američke faze, vitraje, mozaik ‘U počast Marku Maruliću’ i monumentalni friz ‘Panopticum Croatica’ iz predsjedničkih Dvora.

ET IN TERRA PAX HOMINIBUS (Foto: Goran Vranić)

“Objektivno, dostatan je fragment slike, iz bilo kojeg Botterijevog perioda, ili teme da se njegovo autorstvo nepogrešivo prepoznaje. Tematski rasponi su znatni, no uvijek provedeni bez hinjene originalnosti, sa sukusom moralnih načela i poruka. S poniznošću i uzbuđenjem pri pristupanju stvaranju, bez zanemarivanja temeljnih postulata svoje naravi. Zanosa i istine.”, zapisao je u katalogu jedan od autora izložbe povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.

Ecce homo (foto. Goran Vranić)

Možda najznačajniji dio Botterijeva stvaralaštva je onaj zastupljen u više od stotinu javnih prostora diljem domovine i svijeta, od kojih se ističu: crkva Sv. Križa – Siget u Zagrebu, hotel Zagreb u Splitu, crkva sv. Leopolda Mandića u Melbourneu (Australija), crkva Krista Kralja u Porto D’Ascoliju (Italija), Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i Apostolska nuncijatura u Beču (Austrija).

Na retrospektivi će biti izložena i oltarna pala ‘Gospa od Milosti sa svecima’ iz dominikanskog samostana u Bolu na Braču i Križni put iz dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu. O tome djelu Stanko Špoljarić je zapisao:

“Djelo koje i po najstrožim likovnim kriterijima zaslužuje najviše ocjene. Osobno, niti u jednom zdanju nisam preko umjetničkog ostvarenja tako osjetio, razumio dar veličine žrtve Kristovog otkupiteljskog čina kao u ovom sakralnom prostoru.”

MUKA ISUSA KRISTA (Foto: Goran Vranić)

Josip Botteri Dini rodio se u Zagrebu 3. lipnja 1943. Godine 1964. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje mu predaju profesori: Ivančić, Kulmer, Parać, Hegedušić, Kinert i Peić. Diplomirao je slikarstvo u klasi Miljenka Stančića. Na njegovo likovno formiranje snažno utječu djela Ivana Meštrovića, Emanuela Vidovića, Joze Kljakovića i Ive Dulčića.

Josip Botteri živi, stvara i likovno djeluje u Splitu, Bolu i Zagrebu. Često putuje te je  izlagao u Parizu, Los Angelesu, Chicagu, Torontu, Milanu, Padovi, Aosti, Frankfurtu, Bonnu, Hamburgu, St. Gallenu i brojnim drugim gradovima.

RASKOŠNO JUTRO U SPLITSKOJ LUCI – (Foto: Goran Vranić)

Svoj likovni zanos, od povijesne umjetničke baštine pa sve do moderne i suvremene likovne umjetnosti, započeo je davno diveći se bogatstvu kulturnog nasljeđa. Tako Botterijev opus, uvijek duhovan, ponajprije sakralan, zasniva se na bremenitosti hrvatske povijesti.

Josip Botteri Dini od svojih slikarskih početaka pa sve do danas, neprekidno stvara predan svom dubokom duhovnom nadahnuću evanđeljem, ostvarivši jedinstven opus unutar suvremene sakralne umjetnosti Hrvatske i svijeta, ističe se u katalogu izložbe.

Autori izložbe i tekstova u katalogu su povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić i kustosice Klovićevih dvora Koraljka Jurčec Kos i Anamarija Komesarović.

Nakon Galerije Klovićevi dvori gdje se može razgledati do 2. lipnja, izložba seli u Split, gdje će biti otvorena od 15. lipnja do 15. srpnja u Staroj gradskoj vijećnici i palači Milesi.

Rozeta (Foto: Goran Vranić)

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja