Budi dio naše mreže

Zbog svoje je „iznimne hrabrosti“ hvaljena 72-godišnja redovnica nakon što je pokušala razoružati muškarca koji je nožem ubo svećenika u katoličkoj crkvi u Nici, na jugoistoku Francuske.

/ im
Sestra Marie-Claude je navodno intervenirala nakon što je 31-godišnji muškarac ušao u crkvu Saint-Pierre d’Arene prije nedjeljne mise 24. travnja i više puta ubo oca Krzysztofa Rudzińskog, prenosi Katolički tjednik Nedjelja ba.

Zadobila je ranu na podlaktici te je zajedno s 57-godišnjim svećenikom prevezena u bolnicu. Biskupija Nice je u priopćenju od 24. travnja navela da ni redovnica ni svećenik nisu zadobili ozljede opasne po život, u zločinu za koji policija kaže da nije povezan s terorizmom. Lokalni političar Éric Ciotti pohvalio je sestru u objavi na svom Twitter nalogu.

“Izvanredna hrabrost sestre Marie-Claude koja je intervenirala dok je napadač nastavio ubadati oca Christophea”, napisao je te dodao: „Otela mu je nož iako je i sama bila ozlijeđena u podlakticu.”

Vjeruje se da je otac Rudziński, porijeklom iz Suchowole, na sjeveroistoku Poljske, izboden 20-ak puta, uglavnom u prsa. Biskup Piotr Turzyński, povjerenik poljskih biskupa za pastoral poljskih imigranata, pozvao je na molitve za svećenika i sestru. „U duhu solidarnosti, preporučujem zdravlje ranjenih Božjem milosrđu“, rekao je biskupTurzyński, prenosi poljska katolička novinska agencija KAI. Biskupija Nice opisala je napadača, koji je uhićen na mjestu događaja, kao „očito psihički nestabilnog“.

Prema izvješćima francuskih medija, muškarac je policiji rekao da je htio ubiti Emmanuela Macrona, koji je u nedjelju ponovno izabran za predsjednika Francuske. Francuski katolički časopis Famille chrétienne objavio je da je napadač, francuski državljanin koji se identificirao kao Židov, prethodno bio podvrgnut psihijatrijskom liječenju.

Podsjetimo, katolici u Nici bili su meta islamističkog napada u listopadu 2020. Tada je napadač nasmrt izbo tri osobe u bazilici Notre-Dame de Nice. „Opet je tragedija pogodila katoličku zajednicu Primorskih Alpa. I još jednom, u srcu grada Nice“, poručila je u nedjelju biskupija Nice.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja