Budi dio naše mreže

Fra Mario Berišić, član Hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića podijelio je na Instagramu video odlične atmosfere koja vlada među braćom franjevcima za vrijeme ljetnog izleta na otok Košljun u zagrljaju otoka Krka.

/ dp

Braća franjevci u košljunskom su samostanu posjetili fra Vitu Smoljana koji ondje živi, a međusobno druženje obogatili su pjevajući stihove poznate hrvatske pjesme “Kome bi šumilo more moje sinje”.

“Pjesmu koja se čuje u videu smo zapjevali za kraj kad smo se rastajali od našeg fra Vite koji živi na tom otoku (s još trojicom braće franjevaca) i koji ima neizmjerno puno radosti i mladosti u svom duhu”, napisao je na Instagramu fra Mario.

Podsjetimo, franjevci na otoku Košljunu žive još od 1447. Još za vrijeme Rimljana na Košljunu se nalazila utvrđena villa rustica – ljetnikovac, a po latinskoj riječi castellum – što znači dvorac, utvrda – Košljun je i dobio ime.

U 11. stoljeću na Košljun dolaze benediktinci, a knezovi Frankopani u napušteni benediktinski samostan u 15. stoljeću pozivaju franjevce koji su od tada stalni stanovnici otočića.

Franjevci su s otočanima dijelili burnu krčku povijest, a njihova etnografska zbirka zainteresiranima može otkriti mnogo o životu otoka i njegovih stanovnika.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mario Berišić (@framario.berisic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja