Budi dio naše mreže

Psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, na društvenim je mrežama objavio kako je u Americi zabilježen prvi smrtni slučaj zbog predoziranja marihuanom. Objavu prenosimo u cijelosti.

/ hk

Istraga o smrti žene u Louisiani navodi da je umrla zbog predoziranja THC-om, što je, čini se, prva zabilježena smrt zbog konzumacije marihuane u SAD-u. Mrtvozornik Christy Montegut naveo je kako vjeruje da je 39-godišnja žena, koju je pronašao mrtvu u svom stanu, umrla zbog korištenja ulja THC-a za elektroničke cigarete.

Iako je i prije bilo smrtnih slučajeva vezanih uz marihuanu, Montegut kaže kako je ovo prvi slučaj u kojem je jedina droga koja je uzrokovala smrt bila THC.

“Čini se kako je posrijedi THC, jer obdukcija nije pokazala tjelesnu bolest ili nezgodu koje bi uzrokovale smrt. U toksikologiji nije bilo ničega drugog – niti neke druge droge, niti alkohola”, rekao je Montegut.

Foto: Pixabay

Nacionalni centar za biotehnološke informacije, dio Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), izjavio je nedavno kako “u epidemiološkoj literaturi nisu poznati slučajevi fatalnog predoziranja kanabisom”.

Medicinski i znanstveni stručnjaci brzo su reagirali na tvrdnje iz Louisiane. Keith Humphreys, bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalne politike za kontrolu droga, kaže da bi konzumacija tako visokih doza THC-a dovela do puno više smrtnih slučajeva svake godine.

“Iz pouzdanih istraživanja s kvalitetnim podacima znamo da Amerikanci konzumiraju proizvode kanabisa na milijarde puta godišnje. Ne na milijune, nego na milijarde puta godišnje”, kaže Humphreys. “To znači da bismo, ako je rizik od smrti jedan na milijun, imali nekoliko tisuća slučajeva predoziranja kanabisom godišnje”.

Bernard Le Foll, profesor sa Sveučilištu u Torontu koji se bavi ovisnostima, kaže da razina THC-a u ženinom organizmu u vrijeme njezine smrti nije bila ni približno smrtonosna. Prije se smatralo da bi osoba morala popušiti 2 000 jointova da bi dosegnula smrtonosnu količinu THC-a. Profesor je opisao razinu THC-a u ženinom organizmu kao “ne baš visoku”.

Montegut tvrdi da je žena vjerojatno pušila ulje kanabisa u visoko koncentriranom obliku. “Mislim da je ova gospođa sigurno koristila ulje THC-a za elektroničke cigarete, čime se dosegnula visoka razina u njezinom organizmu koja je uzrokovala prestanak disanja, slično respiratornom zatajenju”, rekao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja