Budi dio naše mreže

Prva likovna monografija za slijepe i slabovidne osobe na svijetu, knjiga koja se temelji na inovativnoj metodologiji Nataše Jovičić "Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk" predstavljena je u utorak 5. ožujka u Modernoj galeriji u Zagrebu.

/ Vesna Bihar

Originalnom znanstvenom metodom povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić, slijepim i slabovidnim osobama širom je otvorila vrata u svijet umjetnosti. Riječ je o metodologiji kojom se umjetničko djelo interpretira putem taktilnih dijagrama i audio interpretacije. Osoba sliku prati dodirom, preko pet dijagrama na koje je slika podijeljena te uz audiovodstvo sluša interpretaciju. Znači, dodir i zvuk uvijek idu zajedno pa se zato knjiga tako i zove, pojasnila je autorica.

Audio interpretacijom metoda omogućuje “vidjeti” umjetnička djela. Tako se opisuju elementi forme, kao i najteže razumljivi pojmovi za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja, pojašnjava Jovičić. Boja je primjerice prikazana na način da je svakoj boji pridružena određena tekstura pa je tako npr. crvena boja uvijek skup kvadratića, a zelena posve paralelnih linija.

Svoj projekt autorica je dosad predstavila u vodećim umjetničkim institucijama Europe i Sjedinjenih Američkih Država, poput Centra Georges Pompidou u Parizu, muzeja Tate Modern u Londonu, te muzeja Guggenheim u Bilbau i New Yorku. Prije deset godina u zagrebačkoj Modernoj galeriji Jovičić je otvorila prvu svjetsku taktilnu i multisenzornu galeriju gdje triput godišnje predstavlja kapitalne radove hrvatske moderne, koje mogu u potpunosti doživjeti i slijepi. Projekt je plod desetogodišnjih istraživanja.

Knjiga se sastoji od deset manjih knjiga od kojih svaka ima CD na hrvatskom i engleskome jeziku i pet taktilnih dijagrama. Iz moderne nacionalne likovne baštine u knjigu su uvrštena slikarska ostvarenja hrvatskih autora iz fundusa Moderne galerije (Josip Račić, Majka i dijete; Miroslav Kraljević, Autoportret s psom; Milan Steiner, Kiša; Leo Junek, Crtač i Edo Murtić, Highway), a izbor djela iz europske likovne baštine uključuje djela starih majstora Andrea Mantegna, Mrtvi Krist (Brera, Milano); Michelangelo Merisi da Caravaggio, Večera u Emausu (National Gallery, London); Vincent Van Gogh, Spavaća soba u Arlesu (Musee d Orsay, Pariz); Edvard Munch, Krik (Nacionalna galerija, Oslo); Hugo Simberg, Ranjeni anđeo (Ateneum – Nacionalni muzej, Helsinki).

Sve je ručna izrada. Za sada je tiskano samo deset knjiga. Ovu inovativnu knjigu, kako su je nazvali “kompendij deset umjetničkih interpretacije”, predstavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. “Nataša Jovičić nam je objavljenim knjigama, međunarodnim izložbama, osmišljavanjem koncepcije Taktilne galerije u okviru stalnoga postava Moderne galerije, dala moćan instrument za izgradnju boljega, pravednijega i humanijega društva, rekla je ministrica.

Cijela metodologija predstavljena je i u Svjetskom centru za inovacije u Ženevi, a za nju je autorica od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović nagrađena Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za inovacije u kulturi. Knjiga je objavljena u izdanju Moderne galerije, Zagreb.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja