Budi dio naše mreže

Središnja godišnja izložba Dubrovačkih muzeja „Orlando – simbol slobode“, postavljena u Kneževu dvoru u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku, produžena je do 29. veljače 2020. godine.

/ vbb

Cijela se ova godina u Dubrovniku obilježavala kao Orlandova godina raznim kulturnim programima uz 600. godišnicu postavljanja tog stupa 1419. godine. Kroz proteklih šest stoljeća taj se stup od “stupa srama” preobrazio u “stup slobode”. Kruna tog obilježavanja je izložba i monografija koja sveobuhvatno sagledava važnost Orlanda u kulturnoj i povijesnoj baštini Dubrovnika i Hrvatske, kao sastavnice europske baštinske cjelovitosti. Koncipirana je u više tematskih cjelina koje se, među ostalim, bave povijesnim okvirom kraja 14. i početka 15. stoljeća Dubrovačke Republike u europskim političkim procesima te fenomenom Orlandove pojave u Dubrovniku, njegovim graditeljima i umjetničkim dosezima u kontekstu onodobnog dubrovačkoga kiparstva, a predočava i motiv Orlanda u europskoj, hrvatskoj i dubrovačkoj književnoj i glazbenoj baštini.

Postav čini sedamdesetak predmeta, originala i kopija arhivske i knjižne građe, te umjetničkih djela. Uz predmete iz fundusa Dubrovačkih muzeja, na izložbi je predstavljena i građa iz Državnog arhiva u Dubrovniku, Dubrovačkih knjižnica, samostana Male braće u Dubrovniku, Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i premeti u privatnom vlasništvu.

Pojedine teme obradili su dr.sc. Zdenka Janeković Römmer, dr. sc. Ilija Mitić, akademik Igor Fisković, dr. sc. Vinicije B. Lupis, Ingrid Pavličević, dr. sc. Morana Čale te dr. sc. Ennio Stipčević. Voditeljica projekta, urednica kataloga i koordinatorica je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, koja je ujedno i kustosica izložbe zajedno s voditeljicom Kulturno-povijesnog muzeja Marinom Filipović.

Postav izložbe potpisuje studio Rašić+Vrabec, dok je za multimediju zaslužna tvrtka Novena. Izložbu prati reprezentativni katalog na preko 300 stranica i prigodni strip „Intervju s Orlandom“, edukativne radionice, kao i besplatna vodstva za građanstvo, a proizveden je i poseban set muzejskih suvenira inspiriranih Orlandom.

Orlandov stup nalazi se na Stradunu ispred crkve sv. Vlaha gdje je nekoć bio stup srama. Kameni stup na kojem je uklesan srednjovjekovni ratnik u oklopu s mačem i štitom simbol je dubrovačke slobode  i na njemu se za svečanosti uvijek vila zastava Republike, a s njegova postolja čitali su se vladini proglasi i obavijesti puku. Mjera za dužinu, dubrovački lakat, mjerila se po dužini vitezove podlaktice koja iznosti 51,2 cm. Spomenik, koji je postavljen 1419. godine izradio je talijanski kipar Bonino iz Milana, a za njega je vezana legenda o srednjovjekvnom legendarnom junaku Orlandu (Rolandu) koji je pomogao osloboditi Dubrovnik od opsade Saracena u 8. stoljeću.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja