Budi dio naše mreže

Ove godine navršava se 100. godina od osnutka Hrvatskog orlovskog saveza. Radilo se o katoličkoj organizaciji za mušku mladež osnovanoj 1923. Zahvaljujući izvrsnom odgojnom programu postupno se razvila u najbrojniju i najsnažniju katoličku odgojnu organizaciju za hrvatsku mladež iz koje su proizašli brojni zauzeti katolički laici i intelektualci.

/ mdj

Suosnivač ove organizacije bio je blaženi Ivan Merz, najveći apostol hrvatske mladeži u 20. stoljeću u našoj domovini. Ova 100. obljetnica svečano će biti proslavljena raznim manifestacijama, a vrhunac će biti 1. prosinca kada će u Zagrebu biti održan Međunarodni znanstveni simpozij o Hrvatskom orlovskom savezu i njegovoj ulozi u hrvatskom društvu i u Crkvi u Hrvata.

„Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merza”

U spomen na osnivanje ove organizacije od prije 100 godina, a koja je 1929. g. pala kao žrtva „šestojanuarske diktature“ jer ju je tadašnji beogradski režim zabranio kao i sve tadašnje hrvatske domoljubne udruge i političke stranke, želimo oživjeti i obnoviti one ideje i onaj program koji je nadahnjivao stotine i tisuće hrvatskih katoličkih mladića da su kasnije postali vrijedni javni djelatnici u hrvatskom društvu čijemu su razvoju pridonosili svojim odgojem a koji su primili u Hrvatskom orlovskom savezu kojemu je bl. Ivan Merz bio idejni vođa.

Dodatni poticaj i nadahnuće za pokretanje i ostvarenje ove inicijative imamo u pozivu i ohrabrenju što ga je Papa Ivan Pavao II. izrekao u propovjedi na beatifikaciji Ivana Merza 2003. u Banjoj Luci: „Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merza. Njega vam dajem danas kao svjedoka Kristova i zaštitnika, i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima. Ime Ivana Merza bilo je za cijeli jedan naraštaj mladih katolika program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas.“

Potaknuti ovim Papinim riječima želimo upoznati bogatu duhovnu baštinu koju nam je bl. Ivan Merza ostavio primjerom svoga svetačkog života i u svojim brojnim spisima koji su nedavno objavljeni u sedam svezaka. Ta će njegova duhovna baština biti temelj našega udruživanja i djelovanja.

Program formacije

1.  FIZIČKO OSNAŽIVANJE KROZ TJELOVJEŽBU

U jednom od svojih brojnih spisa o važnosti fizičke kulture, bl. Ivan Merz je zapisao i ovu rečenicu:

„Snagu tijela i njegovu ljepotu ne preziremo jer su tjelesna snaga i ljepota znamen duševne snage i ljepote.“

Konkretna fizička aktivnost u praksi sastojat će se u treninzima koje će voditi stručnjaci iz područja kineziologije.

Treninzi će se održavati dva puta tjedno u prostorijama NK Zagreb (Veslačka 1): svake subote od 14.00 do 15.30 sati, te svake druge srijede od 18.30 do 20.00 sati. Sudionicima će na raspolaganju biti sportska dvorana s pokrajnjom teretanom. Osim grupnih treninga, svaki će polaznik dobiti i personalizirani program tjelovježbe za svakodnevicu.

2. DUHOVNO – INTELEKTUALNA FORMACIJA

Za sve sudionike programa dva puta mjesečno (svaki drugi tjedan) organizirat će se predavanje kako bismo bolje upoznali našu katoličku vjeru i po njoj mogli savjesnije živjeti. U predavanjima će se među ostalim izložiti i to kako opravdati svoju vjeru razlozima i kako vrijednosno pozicionirati suvremene ideološke pojave koje nisu u skladu s naravnim razumom kojega je Bog darovao svakome čovjeku.

Predavanja će nastojati dati odgovore na suvremene izazove mladoga čovjeka, među ostalim bit će teme iz financijske pismenosti, kako donositi dobre odluke, kako postaviti zdrave granice u privatnom i poslovnom životu i slično.

Predavanja će se održavati u prostorijama Movie Puba (Savska ulica, 141) i to svake druge srijede od 18.30 do 20.00 sati.

Sudionicima programa bit će ponuđene mogućnosti povremenog sudjelovanja na zajedničkim molitvenim i liturgijskim slavljima što uključuje mogućost sudjelovanja na nedjeljnom slavlju sv. mise kod o. isusovaca u Bazilici Srca Isusova (Palma).

Prijaviti se možete OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja