Budi dio naše mreže

16. lipnja 1990. osnivanju ogranka Srpske demokratske stranke u Pakracu prisustvovalo je oko 10.000 ljudi. Skup je otvorio novoimenovani predsjednik orgranka Veljko Đakula, a uz brojne goste prisustvovali su mu i potpredsjednik SDS-a Jovan Opačić i predstavnik SDS-a u Saboru dr. Dušan Zelenbaba. Osobito je burno pozdravljen predsjednik SDS-a akademik Jovan Rašković, koji je i održao govor.

/ Borna Marinić

16. lipnja 1991. u daruvarskoj općini te u dijelu općina Grubišno Polje i Virovitica s većinskim srpskim stanovništvom organiziran je ,,Referendum o pripajanju SAO Krajini”. Stanovnici daruvarske općine odgovarali su na pitanje “da li su za pripajanje SAO Krajini”, a stanovnici općina Grubišno Polje i Virovitica na dva pitanja: prvo o “prelasku tih sela u daruvarsku općinu” i drugo “o automatskom pripajanju SAO Krajini” u sklopu daruvarske općine; 11.000 Srba izjasnilo se za priključenje SAO Krajini.

16. lipnja 1992. službeno je započela druga faza akcije UNPROFOR-a, tzv. Vanceova plana – razoružanje svih vojnih i paravojnih jedinica u sektoru Istok i povlačenje JNA. Međutim, ni prva faza plana – povlačenje teškog oružja – još nije provedena cjelovito.

16. lipnja 1993. predsjedništvo Srpske narodne stranke uputilo je proglas srpskom narodu, svim građanima Republike Hrvatske u povodu tzv. referenduma, koji je za 19. i 20. lipnja “raspisao vojni vrh krajine, a čiji je krajnji rezultat odcjepljenje od Hrvatske i pripojenje Srbiji”. Obraćajući se srpskom narodu, građanima Republike Hrvatske, stranka Srba koji su ostali lojalni novoj hrvatskoj vlasti u proglasu ističe da “nitko, a nikako samozvani vođe u ime jedne trećine Srba u Republici Hrvatskoj nema pravo odlučivati u ime većine. To pravo pripada svima nama koji se ponosimo srpskim rodom i hrvatskom domovinom”.

Istog dana odlukom Vlade Republike Srpske Krajine osnovano je Srpsko narodno pozorište u Kninu. Pozorište je uspostavilo suradnju s Ministarstvom kulture Republike Srbije i Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja