Budi dio naše mreže

Požar je izbio u subotu u jutarnjim satima u katedrali sv. Petra i Pavla u Nantesu te je oko stotinjak vatrogasaca još uvijek na licu mjesta.

/ ps/HINA

Požar je izbio 18. srpnja u jutarnjim satima u katedrali sv. Petra i Pavla u zapadnom francuskom gradu Nantes, objavile su lokalne službe na Twitteru. Uzrok požara je i dalje nepoznat.

Kako prenosi HINA, snimke pokazuju dim koji kulja iz katedrale koja je sagrađena u 15. stoljeću.

“Požar nije pod kontrolom, još se razvija. To je velik požar”, citira agencija AFP vatrogasnu službu koja je nešto prije 8 sati  poslala 60 vatrogasaca na mjesto nesreće.

Požar u Nantesu dogodio se nešto više od godinu dana nakon velikog požara koji je u Parizu teško oštetio katedralu Notre Dame. BBC navodi kako ovo nije prvi požar koji se dogodio u katedrali u Nantesu. Naime, 1972. je požar uništio krov te je restauracija trajala tri godine.

Nešto više od tri sata kasnije, državni odvjetnik Pierre Sennes rekao je novinarima da su u katedrali izbila tri požara i da incident istražuju kao kazneno djelo. Nije otkrio više detalja.  Deseci vatrogasca uspjeli su staviti požar pod kontrolu nakon nekoliko sati gašenja, a dim i dalje izlazi iz gotičke građevine nakon što je velik plamen zahvatio njezinu unutrašnjost.

Lokalni vatrogasni zapovjednik Laurent Ferlay rekao je da je 104 vatrogasaca i dalje na terenu kako bi bili sigurni da je požar potpuno pod kontrolom.  Požar je izbio iza orgulja koje su potpuno uništene, dodao je Ferlay. Popucali su vitraji s prednje strane katedrale. No šteta nije tolikih razmjera kako se isprva činilo, prenosi HINA.

“Ne ponavlja se scenarij katedrale Notre Dame u Parizu. Krov nije taknut”, rekao je Ferlay.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja