Budi dio naše mreže

U Berdsku u Sibiru posvećena je nova katolička crkva svetog Josipa, objavila je u utorak 27. lipnja informacijska služba Pro Oriente, a prenosi Kathpress.

/ im

Crkvu je u nazočnosti četrdesetak vjernika i predstavnika gradskih vlasti Berdska posvetio biskup Novosibirska Joseph Werth.

Berdsk je grad s 95.000 stanovnika, nalazi se 40 kilometara od Novosibirska, a tamošnja katolička zajednica broji stotinjak vjernika.

Biskupija Novosibirst, koju biskup Werth vodi od 1991., po površini je druga na svijetu. Obuhvaća četiri milijunačetvornih kilometara.

Zajedno s biskupom Werthom misu su suslavili pripadnici svećeničkog bratstva Misionara svetog Karla Boromejskog, koji su po nalogu biskupa izgradili crkvu. Prema izvješću, predstavnik gradskih vlasti u govoru je izrazio želju da katolička zajednica u Berdsku bude znak jedinstva i pomirenja, što je biskup Werth u svojoj propovijedi opisao kao “san”.

Mons. Werth je u propovijedi podsjetio i na one koji su dali živote kako bi katoličke zajednice u vremenima progona mogle sačuvati vjeru. “Želim se sjetiti naših svećenika koji su umrli u logorima, mučenika Crkve, koji nam danas pomažu s neba, koji su u teškim vremenima služili vjernicima zapadnog Sibira i cijeloj našoj velikoj zemlji”, rekao je biskup, koji je u okviru svečanog misnog slavlja udijelio sakrament potvrde jednom mladom župljaninu.

U doba Sovjetskog Saveza i u godinama neposredno nakon pada Berlinskog zida katolički vjernici u Bersku okupljali su se u trošnim zgradama i privatnim kućama. Kad je 2013. u požaru uništena zgrada koja je korištena kao župna crkva, započela je izgradnja nove crkve, uz pomoć iz Njemačke i Italije.

Biskupiju Novosibirsk osnovao je papa Ivan Pavao II. kao apostolsku administraturu Sibira. Područje biskupije obuhvaćalo je tada cijeli Sibir s 13 milijuna četvornih kilometara. 1999. uslijedila je podjela na apostolske adiministrature istočnog i zapadnog Sibira. Zapadnosibirska administratura osnovana je 2002. godine pod nazivom “Biskupija Preobraženja Novosibirsk”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja