Budi dio naše mreže

Papa Franjo i poglavar Koptske pravoslavne Crkve Aleksandrije Njegova Svetost Tawadros II. susreli su se 11. svibnja u Apostolskoj palači u Vatikanu, 50 godina nakon prvoga povijesnog susreta između Pavla VI. i Shenoude III. Papa Franjo najavio je da će koptski kršćani, ubijeni 2015., biti uvršteni u Rimski martirologij kao znak duhovnoga zajedništva i hoda prema jedinstvu.

/ Vatican news

Nakon opće audijencije na Trgu svetoga Petra, papa Franjo i Njegova Svetost Tawadros II., papa Aleksandrije i poglavar Koptske pravoslavne Crkve, ponovno su se, 11. svibnja, susreli u Apostolskoj palači u Vatikanu, na privatnom razgovoru, nakon kojega je uslijedila zajednička molitva u kapeli Redemptoris Mater. Tom su prigodom izrazili nadu u euharistijsko zajedništvo, sigurnost dijaloga te odali počast koptskim mučenicima ubijenijenim prije osam godina na plaži u Libiji, a koji su u četvrtak uvršteni u Rimski martirologij kao znak duhovnoga zajedništva koje ujedinjuje Katoličku Crkvu i Koptsku pravoslavnu Crkvu, piše Vatican News.

Susret između Pavla VI. i Shenoude III.

Boravak Njegove Svetosti Tawadrosa II. u Rimu do nedjelje, 14. svibnja ima povijesnu dimenziju zbog susreta pape Pavla VI. i pape Shenoude III. iz 1973. Te su se godine prvi put susreli poglavar Koptske pravoslavne Crkve i rimski biskup što je označilo kraj teološke rasprave koja potječe još od Kalcedonskoga sabora zahvaljujući potpisivanju zajedničke kristološke deklaracije.

Kopti ubijeni u Libiji bit će uvršteni u Rimski martirologij

Njegova Svetost Tawadros II. papi Franji daravao je relikvije koptskih mučenika koje su džihadisti ubili u Libiji 15. veljače 2015. što je Svetog Oca duboko dirnulo.  Tom prigodom, papa je istaknuo da su poginuli koptski mučenici, osim u vodi i Duhu, bili kršteni i u krvi; krvi koja je sjeme jedinstva za sve Kristove sljedbenike. Izrazio je i radost što može objaviti da će, uz suglasnost Njegove Svetosti poginuli Kopti biti upisani u Rimski martirologij kao znak duhovnog zajedništva koje ujedinjuje dvije Crkve.

FOTO: Vatican News

Pamtiti učinjene korake

Riječ je o novom poglavlju ekumenskoga hoda za koji je važno, istaknuo je Papa, uvijek gledati naprijed. Valja upamtiti i već učinjene korake, posebno u trenutcima obeshrabrenja, radovati se već prijeđenom putu i crpiti radost iz zanosa onih koji su nam prethodili. Ipak, još je potrebnije podići pogled kako bismo zahvalili Gospodinu za učinjene korake i molili ga da nam podari željeno jedinstvo, zaključio je papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja