Budi dio naše mreže

U prostorijama Franjevačkog samostana Vukovar, u petak 3. svibnja otvoren je Franjevački muzej Vukovar. Nakon što je Franjevački samostan Vukovar tijekom Domovinskog rata pretrpio najteže razaranje i pustošenje u svojoj povijesti, počinje novo poglavlje jednog od najsnažnijeg povijesnog simbola hrvatskog identiteta u Vukovaru, poručuju.

/ Vesna Bihar

 

Sam Franjevački samostan u Vukovaru zaštićeno je nepokretno kulturno dobro. Svrstan je među najvrednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske i registriran kao spomenik kulture A kategorije. A unutar njega nalaze se i četiri zbirke koje su pojedinačno zaštićene kao pokretna kulturna dobra. Provedbom projekta osigurana je i katalogizacija te digitalizacija zaštićenog kulturnog dobra koje se sastoji od tri zbirke knjiga (knjige iz XVII, XVIII i XIX stoljeća i matične knjige) i zbirke inventara samostana.

Samostan je kroz povijest, prolazeći kroz nesigurna i teška vremena, uspio sačuvati veliko kulturno i umjetničko blago. Od osnutka 1723. godine Franjevački samostan u Vukovaru bio je i ostao rasadište vjere, znanja, kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta. Riječ je o značajnom iskoraku u revitalizaciji bogate kulturno-umjetničke baštine Franjevačkog samostana u Vukovaru koju su braća franjevci sakupljali stoljećima.

Ostvareni su novi turističko-edukativni potencijali na nacionalnoj i internacionalnoj razini, na koje možemo i trebamo biti itekako ponosni, istaknuo je gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.

Među najvrednijim samostanskim blagom fra Ivica izdvaja deset inkunabula, ali i rijetke hrvatske knjige i knjige koje su pisali vukovarski franjevci. Tu su i kaleži iz doba renesanse, vrijedna misna ruha i drugo.

 

Vukovar – Franjevački samostan / Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Muzej je obnovljen i uređen kroz projekt „Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara”. Ukupna vrijednost projekta je 15 milijuna kuna, od čega je 7 milijuna osigurano iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, a preostalih 8 milijuna kuna osigurano je kroz europski program.

 

Njegovim uređenjem u sklopu Franjevačkog samostana (kripta, zvonik, atrij, hodnik) obogaćena je kulturno-memorijalna ponuda Grada Vukovara, a rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja od 375 metara četvornih nastao je prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti, kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt. U podrumu Franjevačkog muzeja uređene su vinoteka i suvenirnica s dizajniranim suvenirima i brošurama muzeja i proizvodima lokalnih proizvođača.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja