Budi dio naše mreže

Svećeničke godine don Ivana Štironje bogate su iskustvom: radom u misijama – u Africi i Kanadi, promicanjem misijskog poslanja Crkve u domovini, liturgijskim pastoralom i sada službom župnika u Studencima. Kako je rekao u izjavi za HKR, sve to ga je oblikovalo za službu koja ga čeka. "No da bi čovjek uspio u životu, najvažnija je povezanost s Bogom", ističe novi kotorski biskup don Ivan Štironja.

/ kv

Sveti Otac Franjo, prihvativši odreknuće mons. Ilije Janjića od pastoralnog vodstva Kotorske biskupije, koje je podnio radi navršene dobne granice, imenovao je novim kotorskim biskupom don Ivana Štironju, svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije, trenutno na službi župnika u Studencima i rektora svetišta Presvetoga Srca Isusova u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji u Bosni i Hercegovini.

Objava imenovanja don Ivana Štironje kotorskim biskupom/FOTO: Crkva na kamenu

Mons. Ivan Štironja je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, Trebinjsko-mrkanska biskupija, u obitelji od desetero djece. Otac Stojan i majka Anica, rođena Bošković, rodili su tri sina i sedam kćeri – od kojih je jedna preminula još kao malo dijete.

Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godine u Londonu pripremajući se za afričke misije i učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.). U hrvatskoj župi Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, djelovao tri i pol godine (1993.-1996.).  U Padovi je na „Istituto di liturgia pastorale” pohađao dvije godine liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Ujedno je pastoralno skrbio za Hrvate u Padovi i Milanu. Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a zatim ga je imenovao biskupskim vikarom za pastoral (2002.-2011.) Bio je nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Na toj je službi ostao do rujna 2016., a od listopada 2016. do danas na službi je župnika i upravitelja Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima. Član je raznih tijela pri BK BiH. Služi se, osim hrvatskoga, također engleskim, talijanskim i afričkim swahili jezikom.

Stavljam se u ruke Božje. Evo me, Gospodine, Ti čini po meni što želiš.”

U obraćanju nakon objave imenovanja, don Ivan Štironja izrazio je zahvalnost Svetom Ocu za povjerenje u imenovanju biskupom kotorskim, te se pouzdaje u Božju pomoć u novoj službi. “Bog nas stavlja na zajednički put jedne drugima. Stoga poput Crkve iz apostolskih vremena jednoga srca i duše nastavimo odano nasljedovati Krista Gospodina u povjerenim nam dužnostima. Stavljam se u ruke Božje. Ne sumnjam da ću naići na dobre suradnike, a ne sumnjam, isto tako da će biti čvrste molitve onih kojima sam poslan, kao i mojih dosadašnjih prijatelja sa župa gdje sam boravio, biskupija gdje sam živio i radio. Tako da mogu samo reći: U ruke Božje. Evo me, Gospodine, Ti čini po meni što želiš.”

Njegove svećeničke godine bogate su iskustvom: radom u misijama – u Africi i Kanadi, promicanjem misijskog poslanja Crkve u domovini, liturgijskim pastoralom i sada službom župnika u Studencima. Kako je rekao u izjavi za HKR, sve to ga je oblikovalo za službu koja ga čeka:

Ne sumnjam da ćemo uspjeti zajedno.

“Mislim da je svako iskustvo vrlo vrijedno i ono pomaže čovjeku u onim zadaćama koje se stavljaju pred njega, pa makar bile i teže. Dakako, tu se radi o iskustvu – i misionarskom i pastoralnom, ali čini mi se da je ipak najvažnije ono duhovno iskustvo, ona duhovna snaga koja je na prvom mjestu, ta povezanost s Bogom da čovjek uspije u životu. Ne sumnjam da ćemo uspjeti zajedno. Naglašavam povezanost klera i biskupa. Vjerujem da ću naići na odlične suradnike i zato ću ono iskustvo koje sam do sada imao rado podijeliti i upotrijebiti.”

Mislim da je biskup, po učiteljstvu Crkve, ne samo biskup katolika, nego i svih drugih

Don Ivan Štironja kao kotorski biskup ostvarivat će susrete i s pravoslavnom braćom.

“Za mene su svi ljudi Božja djeca. To se očitovalo i po mome misionarskom pozivu u Tanzaniji, gdje nisam gledao ni na boju kože, ni na naciju, ni na vjeru, nego sam se stavio na raspolaganje otvoren prema svima. Mislim da je biskup, po učiteljstvu Crkve, ne samo biskup katolika, nego i svih drugih.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja