Budi dio naše mreže

Posjet Svetoj Stolici inicirao je apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua, u dogovoru s predsjednikom Svjetske organizacije Roma Totijem Dedićem.

/ im

“Sanjali smo samo o toj misiji i o odlasku i prijemu kod Svetog Oca. Papa nas je primio. Primio je našu poruku i bili smo više od sat vremena kod pape Franje. Malo tko je to doživio. Osim posjeta, odigrali smo i prvu humanitarnu utakmicu.

Papa ima svoju ekipu Fratelli tutti, a nama Romima iz Hrvatske pripala je ta čast. Ponosni smo na to. Ujedno bih se zahvalio svim dobročiniteljima bez kojih mi ovu misiju ne bismo mogli završiti, a niti krenuti prema Svetom Ocu”, rekao je Dedić.

Nogometna reprezentacija Roma iz Hrvatske kod pape Franje / Foto: Facebook

Posebno je zahvalio GNK Dinamo, HNS-u i HOO-u te Zagrebačkoj biskupiji, HBK-u i pastoralu za Rome. “Velika zasluga ide mojim Romima bez kojih to ne bih mogao ostvariti.”

“Osjećaj je neopisiv. Ne mogu to u par riječi iskazati, to treba doživjeti. Imao sam čast predati dres Dražena Petrovića. Njegova majka nam je dala dres koji smo poklonili papi Franji. Budući da sam konobar blizu Cibone, bilo mi je još draže.”

Papa je s oduševljenjem primio dres. Znao je tko je bio Dražen Petrović. “Sad sam valjda jedini konobar koji ima sliku s Papom”, rekao je ushićeno Rehat Ristemi.

Petrovićev dres papi Franji je predao Rehat Ristemi / Foto: Screenshot

Biserka Petrović, majka Dražena Petrovića,  složila se da je to neopisivo iskustvo. “To je takva blagost. Meni je to najjače na svijetu kada pružite pažnju čovjeku i primi vas Sveti Otac. Nema jačega i višeg.”

Predsjednik Dinama Mirko Barišić rekao je da je to bilo jedno iznimno ugodno i lijepo putovanje. “Za mene kao kršćanina i katolika ovaj trenutak susreta s Papom znači jako puno, a znači puno i za Dinamo. Ugodno sam bio iznenađen što je ljudima oko Svetog Oca ime Dinamo dobro poznato iz sportskog svijeta.

Papa Franjo je vrlo jednostavan čovjek, jako je pažljiv, brine i zagovara da ‘mali’ ljudi ne budu isključeni iz društva, a posebno brine o manjinama kao što je romska.

On je posebno osjetljiv na tu temu. Zagovara da se svim ljudima omogući ravnopravnost i da im se pokaže da mogu ravnopravno sudjelovati u društvu. Bio je oduševljen ulogom Dinama kao vrhunskog nogometnog kluba koji je kao pokrovitelj aktivno podržao ovaj susret i pokazao da osim sportskih rezultata vodi računa o tome da poštuje i uvažava sve ono što čovjeka čini čovjekom. Dinamo ne drži samo do rezultata, nego i do općih društvenih vrijednosti. Tu nam je odao veliko priznanje”, rekao je Barišić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja