Budi dio naše mreže

Iz Riječke nadbiskupije apeliraju: Obratite pozornost po Rijeci ako nije negdje Isus odbačen u neke druge jasle… Svaki je vjerski simbol svet, jer je svet mome bratu ili sestri, mome susjedu koji vjeruje i štuje drugačije. Pozivaju i nepoznatog počinitelja da vrati 'Božić' tamo otkud ga je otuđio, tamo gdje pripada; u jasle, u Svetu obitelj i svima nama.

/ Ante Novak

Neugodno iznenađenje zateklo je jutros Riječane ispred katedrale Sv. Vida. U izloženim velikim jaslicama bili su kipovi Marije i Josipa, ali nestalo je Dijete Isus, objavljeno je na facebook stranicama Riječke nadbiskupije na kojima autor podužeg i pomalo neobičnog teksta, rektor katedrale mons. Matija Matičić, i ovo piše:

Prvo sam pomislio pa nisu već krenuli u bijeg prema Egiptu. Za ne povjerovati, ali istinito u novogodišnjoj noći netko je ‘posudio’ malog Isusa iz vanjskih jaslica uz katedralu. Želio bih vjerovati da je netko bio u alarmantnoj velikoj potrebi posjedovanja maloga Boga pa ga je otuđio iz duhovnih razloga, ali jako me je teško u to uvjeriti, humorističan je rektor pokušao biti, no onda se tonom vrlo uozbiljio:

S druge strane ne mogu ovo povezivati s vjerskom netolerancijom; da je nekome sljedbeniku nekoga drugoga Boga zasmetao kršćanski Bog pred Njegovim hramom, jer naši su odnosi u Rijeci više od dijaloga, oni su prijateljski, obiteljski. I to stalno svjedočimo.

Onaj ili ona koji su otuđili Isusa – stoji dalje u tekstu – nisu ni svjesni koliku su odgovornost preuzeli na sebe, jer od 22. prosinca, 2018. tolike stotine duša, djece i obitelji su izrekle svoje molitve pred tim Djetetom.

Također ne znaju da osoba od koje smo ih unajmili živi od tih jaslica. One su umjetnički rad i u stalnoj su izložbenoj postavi u Međimurju kada ih ne iznajmljuju. Iz Nadbiskupije autoru jaslica zbog izlaganja u javnome prostoru – prilikom dogovora – nisu mogli garantirati sigurnost, na što je on ustvrdio: „Ma dajte, pa tko bi išta učinio jaslicama.”

Eto. Učinio je netko.

Iz Riječke nadbiskupije, ipak, apeliraju: Dragi svi, obratite pozornost po gradu ako nije negdje Isus odbačen u neke druge jasle iz nečijeg dokazivanja lažne i prividne snage, odnosno nezrelosti i nekulture. Svaki je vjerski simbol svet, jer je svet mome bratu ili sestri, mome susjedu koji vjeruje i štuje drugačije.

Ujedno, pozivaju nepoznatog počinitelja da vrati ‘Božić’ tamo otkud ga je otuđio, tamo gdje pripada; u jasle, u Svetu obitelj i svima nama. Rektor Sv. Vida na kraju je svima poželio ‘Mir Božji i blagoslov’ te napomenuo, kako je uz krađu, oštećen kip pastira kojemu su otpiljeni prsti. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja