Budi dio naše mreže

Peta obljetnica smrti dr. Tomislava Ivančića, profesora emeritusa Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obilježena je u četvrtak, 17. veljače, kada je mladi suvoditelj evangelizacijskih seminara zagrebačke Zajednice MiR svjedočio o utjecaju emisija i seminara prof. Tomislava Ivančića u vlastitom životu.

/ md

Mladi suvoditelj evangelizacijskih seminara zagrebačke Zajednice MiR, suprug i otac, Mario Modrić gostovao je u emisiji “Budimo mladi” urednika i voditelja Ante Novaka, kada je sa slušateljima podijelio iskustvo susreta koje mu je promijenilo život i postupno liječilo njegove bolne rane koje su nastale u disfunkcionalnoj obitelji koja je pretrpjela razvod braka.

Autentičnost prof. Tomislava Ivančića

“Profesora Tomislava Ivančića prvi puta čuo sam na jednoj radio emisiji, gdje sam čuo njegove riječi pozdravljanja kojima se obratio slušateljima  ‘…a osobito tebi mladi slušatelju’ i ta me emisija pridobila da od riječi do riječi slušam govor prof. Ivančića. On je bio toliko autentičan i čitao je znakove vremena u kojima sam se ja pronalazio… njegove riječi osvajale su me iznutra i razmišljao sam kako je sigurno povezan s Bogom kada čita iz mene te dubine”, svjedoči Modrić koji je nastavio slušati emisije prof. Ivančića jer su ga liječile, a pohađao je i hagioterapiju te njegove seminare i tribine.

Kroz život prepušten samom sebi u mene se upisalo mnogo poroka, rana i problema da je to jednostavno stalno izviralo van i nisam pronalazio nekakav smisao.

“Ili ću ući u suicidalnost ili ću pronaći nešto što će me izvući iz svega”

“Dolazim iz disfunkcionalne obitelji koja je doživjela jedan krah rastavom braka i tako sam se u jednom trenutku osjećao ostavljeno, kao da nigdje ne pripadam i tražio sam smisao. Kroz život prepušten samom sebi u mene se upisalo mnogo poroka, rana i problema da je to jednostavno stalno izviralo van i nisam pronalazio nekakav smisao. U meni je bilo ili ću ući u suicidalnost ili ću pronaći nešto što će me izvući iz svega”, posvjedočio je Modrić i dodao kako je govor prof. Tomislava Ivančića bio upravo ono što je tražio cijelo to vrijeme. “To je kao ona drahma iz evanđelja za kojom čovjek traga i onda sve ostavi i ide za time”, ističe.

“I ako sada misliš da će ti pasti sve što je tvoj most – past će samo ono ljudsko, a ostati samo ono Božje.”

“Vidi, bit obraćenja jest da mijenjaš sebe, a ne druge ljude”

Modrić je čeznuo susresti uživo prof. Ivančića i razgovarati s njime. Kako je čuo da on ima običaj navečer šetati Kaptolom, Modrić je pošao na Kaptol i 2-3 sata šetao je Kaptolom kako bi susreo prof. Tomislava Ivančića. I zaista ga je susreo. Govorio mu je kako se osjeća izranjeno i povrijeđeno, a profesor ga je strpljivo slušao, da bi u jednom trenutku rekao “Vidi, bit obraćenja jest da mijenjaš sebe, a ne druge ljude. I ako sada misliš da će ti pasti sve što je tvoj most – past će samo ono ljudsko, a ostati samo ono Božje.” Modrić tada nije mogao prihvatiti te riječi, a bio je čak i ljut te mislio kako mu je to uopće profesor mogao reći. Cijele noći nije mogao spavati jer je razmišljao o tim riječima, sve dok ih usred noći nije uspio prihvatiti, a tada je osjetio kako se nanovo rodio.

“Shvatio sam koliko prof. Ivančić ima ljubavi da čovjeka oslobodi okova i navezanosti. Imao sam potrebu zahvaliti mu, pogledom smo si rekli sve. Shvatio je kako sam prihvatio ići dalje i zbog tog čina sam danas ovdje gdje jesam”, svjedoči Modrić.

Mario Modrić danas ima svoju obitelj / Foto: privatna arhiva

Mario Modrić sa suprugom / Foto: privatna arhiva

Podsjećamo, u arhivi emisija HKR-a možete preslušati čitavu jednu sezonu profesorovih emisija. Potražite ih pod naslovom: „Tomislav Ivančić – Gospodine nauči nas vjerovati; iz sezone 2012. / 2013.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja