Budi dio naše mreže

Dana 8. travnja 2005. u bazilici Sv. Petra u Vatikanu ukopani su zemni ostatci pape Wojtyle. Sprovod je obilježen najvećim okupljanjem šefova država u povijesti svijeta.

/ mk

Među uzvanicima su bila čak tri američka predsjednika, britanski premijer, njemački kancelar i predsjednik, francuski predsjednik, pa čak i predsjednici Izraela i Irana. Sama ta činjenica govori kako je prisustvovalo više državnika nego na sprovodima Winstona Churchilla i Josipa Broza Tita, piše povijest.hr.

Prisutna su bila četiri kralja i pet kraljica. Zanimljivo, princ Charles odgodio je vjenčanje s Camillom Parker-Bowles kako bi nazočio sprovodu.

Ukop je bio i veliko ekumensko te međureligijsko okupljanje brojnih predstavnika pravoslavnih crkava i vjerskih zajednica.

Tako je patrijarh Carigrada Bartolomej bio je prvi ekumenski patrijarh koji je prisustvovao jednom papinskom sprovodu još od raskola 1054.

Nadbiskup Canterburyja bio je prvi anglikanski primas na papinskom sprovodu još od kad je Henrik VIII. odcijepio Englesku od Katoličke Crkve. Prvi put tu je bio i patrijarh Etiopske Crkve te katolikos (vrhovna glava) Armenske Crkve.

Izvor: Katolički tjednik

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja