Budi dio naše mreže

Devetnicom od 3. do 11. svibnja i euharistijskim slavljem 12. svibnja Župa sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi, poštujući sve epidemiološke mjere, proslavlja blagdan sv. Leopolda Mandića i 20. obljetnicu osnutka.

/ Dario Zürchauer

 

Početak devetnice sv.Leopoldu Mandiću / Foto: Dario Zürchauer

Svakog dana devetnice misu u 19 sati predvode: od 3. do 5. svibnja povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek; od 6. do 8. svibnja nacionalni duhovni asistent Franjevačke mladeži i Franjevačkog svjetovnog reda fra Franjo Vuk, OFM; od 9. do 11. svibnja župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Zadru fra Bojan Rizvan, OFM. Na sam blagdan 12. svibnja mise su u 7.30; 11 i 19 sati. Dekanatsku misu u 11 sati predvodi i propovijeda upravitelj svetišta Majke Božje Remetske br. Antonio Čirko. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje blagdana u 19 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Iz povijesti župe

U svrhu plodonosnijeg pastoralnog rada otvorena je, u ulici Borska 35, koja se nalazila na području župe sv. Mihaela, 17. svibnja 1963. godine kuća s javnom kapelom u kojoj se prva euharistija slavila 6. prosinca 1964. godine. U travnju 1976. godine ta je kuća proglašena samostanom, a 2. svibnja iste godine, samostan i kapela su stavljeni pod nebesku zaštitu Leopolda Bogdana Mandića. U tom prostoru, samostanski i liturgijsko-pastoralni život, kao sastavnom dijelu zagrebačke Dubrave i župe sv. Mihaela, odvijao se sve do 1998. godine kada se, nakon dugogodišnjih priprema i razmišljanja, započinje s gradnjom nove crkve i samostana sv. Leopolda B. Mandića, u istoimenoj ulici na prostoru uz OŠ Dr. A. Starčevića.

U ljeto 2001. godine uprava Hrvatske kapucinske provincije započela je s reorganizacijom teritorijalno i brojčano velike župa sv. Mihaela arkanđela. Iz pastoralnih razloga hrvatski kapucini su predložili zagrebačkom nadbiskupu podjelu župe, odnosno prijedlog o osnivanju novih. Tako su u rujnu 2001. godine osnovane tri nove župe, među kojima je i naša župa sv. Leopolda u Gornjoj Dubravi. Dekret o osnivanju župe (br. 1646/2001.) službeno je potpisao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić na blagdan sv. Lovre Brindiškog, kapucina i crkvenog naučitelja 21. srpnja 2001.

Župa je hodočasničko svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića i sv. o. Pija. U njoj se od jeseni 2005. godine nalazi i sjedište Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.

“Odlukom zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, a na prijedlog uprave hrvatskih kapucina, u ljeto 2001. godine započeta je reorganizacija župe sv. Mihaela, koja je teritorijalno obuhvaćala cijelu zagrebačku Dubravu, kao i s osnivanjem novih župa.”

Kronotaksa župnika:

Fra Mirko Kemiveš (2001.-2005.)

Fra Ivo Brković (2005.-2011.)

Fra Ivica Vrbić (2011.-2014.)

Fra Mirko Varga Ljubić (2014.-2017. )

Fra Miljenko Vrabec (2017.-)

Dolazak tijela sv. Leopolda B. Mandića u Hrvatsku

Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskog kapucina, jednoga od dvojice zaštitnika Godine milosrđa, bilo je izloženo u Zagrebu od srijede 13. do ponedjeljka 18. travnja 2016. u organizaciji Hrvatske kapucinske provincije.

Povod dolasku neraspadnutoga tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb bio je jedinstven događaj koji je objedinjavao Godinu milosrđa i 130. obljetnicu rođenja toga hrvatskog sveca. Podsjetimo kako su i sveti Leopold Bogdan Mandić i Sveti Pio, koje je papa Franjo proglasio zaštitnicima Godine milosrđa, bili ispovjednici. Time je Papa htio naglasiti vrijednost sakramenta pomirenja i milosrđa. Sv. Leopold Bogdan Mandić (12. svibnja 1866., Herceg Novi), uzor je svetosti i svjedok milosrdne ljubavi Presvetoga Trojstva u sakramentu ispovijedi, svojim svetim životom pokazao nam je put kojim trebamo ići: put mira, ljubavi, poniznosti, put pomirenja, povjerenja i pouzdanja u Očevu milosrdnu ljubav, put sakramentalnog života po redovitoj sv. ispovijedi i sv. pričesti, put čašćenja Blažene Djevice Marije, Majke Milosrđa…

Sv. Leopold B. Mandić/ Robert Anić / Pixsell

Ponovni dolazak svečeva tijela u Hrvatsku?

Provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević u emisiji “More milosrđa” Laudato televizije u petak 8. svibnja izjavio je da će, kad se stvore prilike u nekoj obljetnici, tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića ponovno doći u Hrvatsku.

“Kad se sjetimo 2016. godine, kada je tijelo svetog Leopolda Mandića bilo u Hrvatskoj, u nama se bude osjećaji ljepote. Vjerujem da i mnogima pada napamet, zar ne bi bilo moguće da sveti Leopold ponovno bude s nama”, rekao je fra Jure Šarčević za Laudato TV.

Provincijal hrvatskih kapucina napomenuo je kako su on i fra Flaviano Giovanni Gusella, upravitelj svetišta sv. Leopolda B. Mandića u Padovi, u kojem se čuva svečevo neraspadnuto tijelo, gotovo neprekidno u kontaktu.

“On mi je prije nekoliko mjeseci spomenuo tu mogućnost rekavši kako bi bilo dobro da opet u nekoj prigodi organiziramo dolazak svetog Leopolda. Meni, iskreno, to taj trenutak nije palo napamet, ali me oduševila ta ideja. Tako da, kada se stvore prilike, u nekoj obljetnici, postoji otvorenost. Mislim da je on potaknut vrlo lijepim događajem kad je tijelo sveca prije četiri godine bilo ovdje kod nas u Zagrebu i prije tri godine u južnoj Hrvatskoj, odnosno Herceg Novom, kad je vidio oduševljenje ljudi, organizaciju, zajedništvo vjernika, a i svećenika, biskupa”, rekao je fra Jure Šarčević u emisiji “More milosrđa” Laudato televizije u petak 8. svibnja.

Devetnica sv. Leopoldu

Bože, svemogući Oče! Ti si obogatio sv. Leopolda Bogdana obiljem svoje milosti; po njegovu zagovoru udijeli i nama da živimo u predanju tvojoj svetoj volji, u nadi tvoga obećanja, u ljubavi tvoje prisutnosti.

Slava Ocu…

Bože, ti očituješ svoju svemoć nadasve u milosrđu i praštanju. Htio si da sv. Leopold Bogdan bude tvoj vjerni svjedok; po njegovim zaslugama udijeli nam milost da u sakramentu pomirenja slavimo veličinu tvoje ljubavi.

Slava Ocu…

Bože, naš Oče! U Kristu, tvome Sinu, umrlom i uskrslom, otkupio si svaku našu bol te si htio sv. Leopolda Bogdana kao znak očinske prisutnosti i utjehe; ulij u naše duše sigurnost svoje prisutnosti i svoje pomoći.

Slava Ocu…

Bože, izvore zajedništva među svom svojom djecom. Ti si htio Krista kao jedinog Pastira svoje Crkve; po zagovoru sv. Leopolda Bogdana, šutljivog proroka duhovnog ekumenizma, ulij u nas svoga Duha kako bismo znali moliti i darovati život za jedinstvo svih vjernika s tobom.

Slava Ocu…

Bože, ti si htio Mariju kao Majku Krista i Crkve te si razveselio život sv. Leopolda Bogdana nježnom pobožnošću prema Gospi. Utješi naše živote milošću njezine majčinske dobrote.

Zdravo Marijo…

 

Moli za nas, sveti Leopolde! 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja