Budi dio naše mreže

Kršćanska sadašnjost izdvojila je nekoliko božićnih naslova koje je predložila kao ideju za prigodni poklon za Božić.

/ md

Misleći na Božić, kršćanima je na prvome mjestu otajstvo Kristova rođenja. “Isus je darovan čovječanstvu jedino krjeposnom ljubavlju, kao očitovanje darovanosti. Eto zašto je Isus milost, čisti prinos i dar, nije došao našom zaslugom”, piše u knjizi Božićno vrijeme Inos Biffi, kako su izvijestili iz Kršćanske sadašnjosti.

Motiv darovanosti, a potom i darivanja, preslikava se i na nas, naše bližnje. Pazeći da ne zapadnemo u zamke površnosti i komercijalizacije blagdana Isusova rođenja, ako se odlučimo darivati druge važno je odabrati pravi, smisleni dar. To ne mora biti ništa materijalno, a ako pak bude, odaberite ga sa srcem.

Zašto je knjiga dobar dar?

Dar s kojim je teško pogriješiti upravo su – knjige. A zašto je tome tako, moglo bi se sažeti u nekoliko točaka:

• Svaka je knjiga jedinstvena i otvara čitav svijet misli, priča, događaja – kojima se uvijek možemo vraćati.
• Pri odabiru prave knjige, važno je misliti na osobu kojoj se knjiga daruje te pokušati pogoditi onu koja će joj odgovarati; dodate li u knjigu i posvetu, uvijek će ju podsjećati na vas.
• Knjige su cjenovno prihvatljive (uvijek se nađe poneka akcija).
• Knjige su trajni dar koji se ne može lako “potrošiti”.
• U teškim vremenima mogu pružiti nadu i utjehu, u radosnim vremenima mogu uzdignuti radost

Uz blagdane posebno odgovaraju one duhovno-teološke, meditativne, a upravo takvih obilje je u Kršćanskoj sadašnjosti. Ta je izdavačka kuća uoči Božića izdvojila nekoliko izdanja koja mogu biti prigodan dar:

1. Biblija

Biblija / Foto: Kršćanska sadašnjost

Sveto pismo jest Božja riječ, riječ Božje ljubavi i spasenja za svakog čovjeka. U Bibliji kršćani pronalaze nadahnuće za svoj život i prijeko potrebnu hranu duha. U vrijeme Božića, Biblija može biti predivan dar za cijelu obitelj. U tradicionalnom svečanom ruhu ili u uvezu u boji, izbor je velik, kao i cjenovni rang.

2. S papom Franjom prema Božiću

Kršćanska sadašnjost ima nekoliko izdanja knjižica džepnog formata koje sadržavaju misli pape Franje za svaki dan do Božića. Dođite, poklonimo se i Rodio se za nas! prigodan su dar za sve one koji žele dublje razmatrati otajstvo Božića tijekom cijeloga došašća, ili pak pročitati odjednom tijekom božićnoga vremena. Umjesto čestitke, knjižice pape Franje bit će duhovno obogaćujući dar.

3. Velika knjiga božićnog vremena

Velika knjiga božićnog vremena / Foto: Kršćanska sadašnjost

Novi doživljaj najljepšeg blagdana u godini nudi knjiga poznatog benediktinca Anselma Grüna, Velika knjiga božićnog vremena. U ovoj knjizi toliko je toga korisnoga, novoga, važnoga i lijepoga napisao o došašću i Božiću da će i onima koji su upućeniji u liturgijsko-teološka pitanja ova knjiga biti vrlo korisna. Grün svakoj cjelini kao i svakome pojedinom danu spomenutog razdoblja prilazi s različitih strana koristeći se iskustvom i znanjima iz biblijske egzegeze, liturgije Crkve, psihologije i antropologije, kulturologije i svih ostalih grana ljudskoga znanja i djelovanja pomoću čega osvjetljuje određeni biblijski ili liturgijski događaj.

4. Mali princ za male i velike ljude – kako ga je iznova otkrio Anselm Grün

Mali princ / Foto: Kršćanska sadašnjost

5. Božićna blaženstva

Posluživši se najpoznatijim starozavjetnim i novozavjetnim izrazom blaženstava, Stjepan Lice u knjizi Božićna blaženstva kruži oko Božića i ulazi u njegove najintimnije, najljudskije i najbožanskije razloge baš na način onoga što i jest posljedica vjere – dobivanja blagoslova za svoj i živote onih s kojima nam je živjeti.

U svojim zapisima i pričama, koji su nastajali tijekom niza godina, autor želi poručiti da je Božić srce ljudske povijesti i srce ljudsko kroz sve dane.

6. Božićna frula

Iz pera istoga autora, Stjepana Lice, dolazi i predivna knjiga za djecu, Božićna frula. Autor u ovom božićnom djelu obogaćenom bajkovitim ilustracijama Dubravke Kolanović opisuje kako na osobiti dječački način mali dječak Benjamin doživljava rođenje Isusa i Božić.

Priča svakom čitatelju ukazuje na važnost vrijednosti kao što su ljubav, mir, toplina, dobrota koje svake godine među ljudima pobuđuje Kristovo rođenje. Topla knjiga koja će razveseliti dječja srca!

7. Božićno vrijeme

Božićno vrijeme / Foto: Kršćanska sadašnjost

Mons. Inos Biffi teolog je i povjesničar teologije koji je u knjizi Božićno vrijeme okupio razmatranja koja se odnose na Božićno vrijeme te su popraćena s nekoliko autorovih komentara na liturgijske tekstove koji se odnose na glavne blagdane u vremenu o kojem se ovdje razmatra (Božić, svetkovina svete Marije Bogorodice, Bogojavljenje i Krštenje Gospodinovo). Tijekom njih u pamet se dozivaju sadržaji razmatranja, kontekstualizirani i prikladno primijenjeni.

8. Božić – Olovčica Lokvica

U pet najvažnijih trenutaka Božićnoga otajstva, k tome podijeljenih u dvije zasebne cjeline, ova slikovnica najmanjima pruža osnovnu informaciju o Isusovu rođenju, ali nudi i obilje zadovoljstva jer prizore koje vide u slikovnici, na posebnome kartonu, priloženom u koricama, sami mogu obojati. Pred djecom starijom od tri godine nastaje cijeli jedan obojani svijet Božićnoga otajstva, a posebnost ove slikovnice je u tome što se zadovoljstvo slikanja može ponavljati. Boja se, naime, običnom vodom za što u samoj slikovnici dobivaju posebnu olovku – Olovčicu Lokvicu – koju samo valja napuniti. Slika se postupno suši i postupak se može ponavljati.

9. Darujte pretplatu na obiteljsku reviju Kana

Kršćanska obiteljska revija Kana suvremeni je mjesečnik za izazove današnjice u kojem obilje zanimljivih tema može pronaći svaki član obitelji. S dugom tradicijom izlaženja (2020. godine proslavljena je 50. godišnjica od prvoga broja), danas Kana u novom ruhu ide u korak sa svevremenskim temama, ali i mnogim aktualnim pitanjima sadašnjega trenutka.
Nova godina pravo je vrijeme za uključiti se u godišnju pretplatu po cijeni od samo 143 kune godišnje kako bi Kana svakoga mjeseca stizala na kućnu adresu. Pretplata se može odabrati za sebe ili kao dar nekome, osobito onima koje možda ne viđate svakodnevno ili žive daleko. Svaki novi pretplatnik na dar dobiva vrijednu eKnjigu Kršćanske sadašnjosti, a želite li Kanu pokloniti kao božićni dar, naznačite u e-mailu (pretplata@ks.hr) ili telefonskom razgovoru (01 6349 044) kako bi na traženu adresu stigao već i novi božićni broj Kane.

Navedena izdanja, kao i niz drugih prigodnih knjiga, mogu se pronaći u knjižarama i na mrežnim stranicama Kršćanske sadašnjosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja