Budi dio naše mreže

Proslava 'Papina dana' priređuje se u petak - uvijek na isti datum 13. ožujka – s početkom u 19.30 u dvorani 'Vijenac' Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Time će se tradicionalno, kao i uvijek, obilježiti Dan u kojem je tada kardinal Jorge Bergoglio te 2013. godine preuzeo službu Petrova nasljednika i Kristova namjesnika. U Hrvatsko je ovo 'ostavština' bl. Ivana Merza koju nam je donio sa svog hodočašća u Vječni grad, a Hrvatska je jedina zemlja u svijetu u kojoj ovo događanje, svečanu akademiju, organiziraju vjerenici laici – Križarska organizacija. No, oni pozivaju jednako tako na obilježavanje 'Papina dana u školi'. Kažu, odaziv je iz godine u godinu sve veći.

/ anh

Gosti predavači svečane Akademije povodom ‘Papina dana’ u petak, 13. ožujka, bit će povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji dr. Jakov Rađa, te rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić.

Glazbenim izričajem akademiju će upotpuniti zbor mladih Župe Uznesenja Marijina iz zagrebačkog Stenjevca „Totus Tuus“. Uoči akademije u 18.00 u zagrebačkoj katedrali će se održati misno slavlje.

Prva proslava ‘Papina dana’ kod nas održana je na inicijativu Ivana Merza u veljači 1926. godine. Nakon blaženikove smrti Križari nastavljaju s proslavama, a temelj im je dan kada je određeni papa izabran za svoju službu, a ove godine za papu Franju po sedmi put.

Za Hrvatsku katoličku mrežu (HKM) Darijo Burijan, predsjednik Križarske organizacije, najavio je da su mu iz Zagrebačke nadbiskupije potvrdili te će svečanu misu ‘Papina dana’ u Stepinčevoj katedrali predvoditi moderator Nadbiskupskog duhovnog stola i generalni vikar nadbiskupije mons. Tomislav Subotičanec, a dobili su također iz Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj potvrdu da će se mons. Giorgio Lingua odazvati pozivu i sudjelovati na svečanoj akademiji prigodom Papina dana u dvorani ‘Vijenac’.

Jednako tako vrlo važno im je i sljedeće te i o tome s ponosom za HKM govori Burijan:

Za ‘Papin dan u školi’ se već javilo više škola nego lani i na žalost moram priznati da je sve teže pratiti tko sve sudjeluje. No Bogu hvala, bitno je da se inicijativa širi. Vidjet ćemo kad izvješća budu počela stizati, no na kraju krajeva brojke nisu bitne već zalog ljubavi za budućnost.”

Papin dan u školi 2019. – Novska (Foto: Križarska organizacija)

Obilježavanje ‘Papina dana u školi’ oni naime žele proširiti što više među svojim prijateljima, učiteljima, vjeroučiteljima, profesorima, ravnateljima i svima onima (medijima) koji mogu na prikladan način obilježiti ‘Papin dan’. U školama to može trajati i više dana i ne treba točno biti baš taj datum.

Samo obilježavanje nije rezervirano za katoličke škole ili sat vjeronauka, već je poželjno uključiti promišljanje o Papi i kroz druge prikladne predmete, pa čak i kroz sat kemije jer – kažu – znamo da je papa Franjo diplomirao kemiju na sveučilištu u Buenos Airesu.

Ako je ikako moguće cilj je proslavu uspostaviti na razini škole, naravno, sve u dogovoru i koordinaciji s ravnateljem.

Materijali se mogu pronaći na njihovim mrežnim stranicama i društvenim mrežama, te potiču da se iskoristite i svi ostali materijali dostupni tamo od strane Križarske organizacije.

“Ovim inicijalnim pozivom na ponovno sudjelovanje ostajemo otvoreni i želimo Vas potaknuti da nam dojavite vaše prijedloge i poticaje mladima koji bi se mogli uvrstiti za proslavu ‘Papina dana u školi.’ Na raspolaganju Vam stojimo za sve dodatne informacije i buduću komunikaciju”, podsjeća Burijan i iznosi jedan osobit prijedlog za ovu godinu:

Upoznavanje pape Franje kroz knjigu „Papina mačka“ autora Jona M. Sweneya. Priča je potpuno izmišljena. Autor se koristi likom pape, poglavara Katoličke crkve i stvarnim prostorom njegove rezidencije, ali ne radi se ni o stvarnom papi, prošlima ili sadašnjem.

Radnja je o uličnoj mački u Rimu koju je udomio Sveti Otac, a koja je zatim zalutala u papinski dvoranu za vrijeme jednog svečanog ručka. Nitko nema bolji pogled na ono što se događa u Vatikanu od ove mačke koju je papa primio u dom.

Uz poslanje živoga Krista na zemlji kroz ovu priču se ističe i ljudska dimenzija papinstva koju djeca mogu lakše prepoznati osjetiti da Papa nije neki daleki lik iz priče ili molitve nego da može biti blizak prijatelj kojemu je iskreno stalo do svakog bića, poručuju iz Križarske organizacije, nositelja proslave ‘Papina dana’ u Hrvatskoj.

Na Akademiji u petak dr. Rađa će govoriti o temi „Papa Franjo i nova etapa evangelizacije“, a dr. Tanjić „Papa Franjo i Crkva u promjeni epohe“.

Preporučuju i Molitvu na nakane pape Franje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja