Budi dio naše mreže

Na blagdan Svijećnice, 2. veljače, svečano je proslavljen Dan posvećenog života u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću. Euharistijsko slavlje bila je ujedno i zahvala Gospodinu na daru 25 godina redovničkih zavjeta s. Danijele Terezije od Sv. Obitelji (Licul), priorice ovog samostana. Sv. misu predslavio je isusovac, p. Niko Bilić.

/ kv/IKA

U svojoj homiliji p. Bilić se osvrnuo na propovijed koju je papa Franjo uputio Bogu posvećenim osobama na misi u bazilici svetog Petra, uoči Svjetskog dana posvećenog života. Istaknuo je rečenicu starca Šimuna iz Lukina Evanđelja koji je vidjevši u hramu dijete Isusa usliknuo: „Oči moje vidješe spasenje..“ Poput Šimuna i s. Danijela se po redovničkim zavjetima odvažila prepoznati u Isusu Spasitelja.

U braći i sestrama koji su nam darovani treba tražiti Isusa, jednostavnog i siromašnog.

Sveti pogled na Spasitelja donosi smirenje, spokoj. Sin Božji silazi u našu bijedu, prima naše grijehe na sebe, stoga je posvećeni život dar ljubavi koji smo primili. Tko živi u prijateljstvu s Duhom Svetim poput starca Šimuna spoznaje da siromaštvo nije napor, već uzvišena sloboda koja nam daruje Boga i druge kao istinsko bogatstvo. Također spoznaje kako čistoća nije stroga neplodnost, već put prema ljubavi bez posjedovanja te da poslušnost nije disciplina, već pobjeda, na Isusov način, nad našim bezvlašćem. Tko u Isusu vidi spasenje, prepoznaje sebe kao slugu i traži Boga u bližnjemu, baš poput pravednog Šimuna i proročice Ane. U braći i sestrama koji su nam darovani treba tražiti Isusa, jednostavnog i siromašnog. Nadalje, p. Bilić je istaknuo riječi sv. Oca kako su posvećene osobe pozvane u svijet unijeti Božji pogled, a to može biti samo pogled nade, iščekivanja utjehe Izraelove. Važno je ne udaljiti se od Gospodina, izvora nade. Tada će i naše oči vidjeti spasenje, zaključio je p. Bilić.

 

Nakon ispovijesti vjere koju Crkva izgovara u Vjerovanju, priorica s. Danijela Terezija je obnovila redovničke zavjete te u prinosu darova prinijela na oltar svoju ispisanu zahvalu Bogu na daru posvećenog života i kao znak predanja. Sveto misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uzveličali su mladi iz Župe Uznesenja BDM u Kloštar Ivaniću, pod vodstvom Antonije Borić.

S. Danijela Terezija od Sv. Obitelji (Licul) rođena je 28. veljače 1967. godine u Rijeci, Župa sv. Josipa. Za vrijeme studija Ekonomije, susreće se s djelima sv. Terezije Avilske, te po završetku studija i dvogodišnjeg radnog iskustva u brodogradilištu „3. maj“, ulazi u Karmel sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću 29. kolovoza 1992. Privremene zavjete polaže 2. veljače 1995., a svečane 3. veljače 1998.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja