Budi dio naše mreže

Kapucini iz Krakowa već su godinama prisutni u Africi. Djeluju kao misionari u Srednjoafričkoj Republici, Čadu, Gabonu i Alžiru. Prije nekoliko godina javila se ideja odgovoriti na potrebe Crkve i otići tamo gdje Red još nije prisutan. Izbor je pao na najmlađu državu na svijetu, koju razdiru stalni ratovi i koja pripada najsiromašnijim regijama na planetu: Južni Sudan.

/ ab

Novi iskorak

U studenom 2019. južnosudanski biskup Stephen Nyodho Ador Majwok iz Biskupije Malakal posjetio je Poljsku na poziv Zaklade papinskog prava Kirche in Not. Za vrijeme posjeta obišao je i kapucine u Krakowu. Susret s njim potvrdio je ispravnost učinjena izbora i omogućio da se više upoznaju s problemima ove mlade Crkve, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Na njegov poziv dva kapucina nakratko su posjetila biskupiju kako bi izvidjeli mogućnosti osnivanja misije. Nakon izviđanja provincijski kapitul kapucina prihvatio je 2020. projekt nove misije, a generalni ministar Reda dao je svoju suglasnost.

Poslije ovih odluka, 1. ožujka 2022. u Južni Sudan otputovao je prvi kapucinski misionar fra Robert Wieczorek koji je 25 godina djelovao u Srednjoafričkoj Republici.

Prije nekoliko dana pridružili su mu se fra Artur Ziarek, koji već mnogo godina djeluje kao misionar u Čadu, i fra Augustyn Chwałek koji je tek započeo svoje misionarsko iskustvo.

Na uvođenje u službu poljske kapucine u Južni Sudan pratili su provincijalni ministar fra Marek Miszczyński i tajnik za misije fra Jerzy Steliga.

Oruđe mira

Na blagdan Prikazanja Gospodinova, 2. veljače, osnovana je u Benituu – Biskupija Malakal, u Južnom Sudanu prva misijska zajednica Kapucinske provincije iz Krakowa.

Ovaj važan trenutak za kapucine poklopio se s hodočasničkim putovanjem pape Franje koji je u Južnom Sudanu boravio s porukom mira i pomirenja budući da je ova regija još uvijek pogođena bratoubilačkim ratovima, unatoč prevladavajućem kršćanskom stanovništvu.

„Braća kapucini, sinovi Sv. Franje, žele, sukladno duhu svoga utemeljitelja, postati oruđe mira i donositi ljubav tamo gdje je mržnja, jedinstvo gdje je podjela, nadu gdje je očaj“, poručili su kapucini iz Krakowa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja