Budi dio naše mreže

U ovogodišnjoj akciji “Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem” njemački benediktinci iz opatije Dormito s brda Sion iz Jeruzalema odnijeli su 74 841 ime na svitku papira kojeg su položili na srebrenu zvijezdu u bazilici Isusova rođenja u Betlehemu, gdje su izmolili Božji blagoslov za sva imena.

/ vbb

U akciji su ove godine 13. put zaredom, među imenima katolika iz cijeloga svijeta nalaze se i imena mnogih Hrvata iz Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja koji su svoje i imena svojih najbližih do ponedjeljka, 20. prosinca 2021. poslali njemačkim benediktincima na mail adresu portala Dormitio.net, donosi Fenix-magazin.de.

Volinter Jakob, Pater Matthias i Pater Simeon / Foto: Dormitio.net

Imena igraju važnu ulogu u Bibliji. Oni su više od imena, oni označavaju samu osobu. To vrijedi i za Boga kada krstimo i blagoslivljamo do danas “u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”. Ali vrijedi i za čovjeka: “Ne boj se, jer sam te otkupio , nazvao sam te imenom, ti si moj” (Iz 43,1) – Prići nekome s njegovim imenom već stvara osobni odnos. Potrebni su nam takvi odnosi da bismo mogli istinski živjeti. Potrebni su nam poticaj i popravak, poticaj i utjeha. Ovo ne funkcionira anonimno, bez imena, piše u kampanji njemačkih benediktinaca.

Nazvati nekoga imenom znači prihvatiti ga ili nju kao osobu – s njegovom ili njezinom individualnošću, slabostima i snagama. Kada u Svetoj noći ispisujemo vaša imena na dugačkom svitku, s vašim imenima i vas nosimo sa sobom u Betlehem: u našem hodu i molitvi, i u našoj radosti za novorođenče u jaslicama i u našoj nadi u spas i mir.

Svitak s imenima na mjestu Isusova rođenja u Betlehemu / Foto: Dormitio.net

Zahvalili smo Bogu za sve te brojne ljude koji su poslali svoja imena i zamolili za blagoslov novorođenog Božanskog djeteta. Svi vi koji ste poslali svoja imena, primite Božićnu radost iz Betlehema, napisali su njemački benediktinci u poruci pošiljateljima imena, donosi portal Fenix-magazin.de.

Pored Bazilike Isusova groba, Bazilika Isusova rođenja je najsvetije kršćansko mjesto na svijetu.  Nalazi se u gradiću Betlehemu udaljenom tek 10-ak kilometara od Jeruzalema.

Najsvetiji dio Bazilike je djelomično prirodna, a djelomično umjetno uređena špilja u koju se ulazi mramornim stepenicama iz kapele. U špilji je srebrna zvijezda s četrnaest krakova koja označava mjesto na kojem je Isus rođen. Na njoj je napisano “Hic de Virgine Maria Iesus Christus natus est” (Ovdje se od Djevice Marije rodio Isus Krist). Ispred bazilike je Trg jaslica, veliki otvoreni prostor u srcu Betlehema.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja