Budi dio naše mreže

Hrvatski Caritas je priredio novo izdanje publikacije „Siromašni nisu samo broj“ u kojoj se donosi pregled djelovanja Caritasove mreže tijekom 2023. godine. Podatci su prikupljeni iz aplikacije E-Caritas te daju prikaz ukupno pružene materijalne i financijske pomoći, presjek korisnika karitativne pomoći i socijalnih usluga, kao i podatke o angažmanu volontera u radu nad/biskupijskih Caritasa.

/ mk

Caritas, djelo Božje ljubavi prema čovječanstvu, svojim djelovanjem u Crkvi i društvu nastoji biti glas onih čiji se glas ne čuje i doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva te očuvanju ljudskog dostojanstva. Hrvatski Caritas 30 godina djeluje s tim poslanjem te se upravo u 2023. godini, slaveći 30. obljetnicu osnutka, nastojalo „i nadalje raditi na povezivanju i otvaranju prema onima koji su zatražili podršku naše Ustanove“ – ističe ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik u predgovoru publikacije.

Govoreći o digitalnom dobu u kojem se nalazimo, naglasio je kako se „s druge strane te virtualne stvarnosti nalazi ŽIVOT, u cijelosti pisan velikim slovima. On obuhvaća i omogućuje nam doživjeti i dosegnuti djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, nezaposlene, beskućnike, socijalno i egzistencijalno ugrožene sugrađane, vremenskim i ratnim nepogodama pogođene pojedince i obitelji, osobe s raznim oblicima tjelesnih i psihičkih oboljenja, osobe starije životne dobi, migrante, prognanike i izbjeglice“, naglasio je fra Tomislav Glavnik. Upravo tim, najranjivijim skupinama društva, tijekom protekle godine pružana je pomoć, o čemu se detaljnije može saznati u statističkom pregledu i u primjerima dobre prakse. 

U novom izdanju publikacije, osim pregleda djelovanja nad/biskupijskih Caritasa, uključen je i dio posvećen projektima i djelatnostima Hrvatskog Caritasa, kao i onima koji su ostvareni temeljem Ugovora o Caritasu Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj – NN 43/2022 (520). Ostvarivši suradnju s nad/biskupijskim Caritasima, nacionalnim Caritasima, brojnim udrugama, poslovnim subjektima i lokalnim i državnim vlastima, posvjedočena je blizina potrebitom čovjeku. Od nabave ortopedskih pomagala, preko sufinanciranja troškova stanovanja do popravljanja potresom razorenih kuća i pružanja psihosocijalne podrške izbjeglicama – Caritasov djelokrug je velik, a broj dobrotvora koji svakodnevno podržavaju njegov rad još je veći.

Fra Tomislav Glavnik za HKR je rekao kako je Hrvatski Caritas “predan cilju da u pomoći potrebitima bude siguran i pouzdan kanal našim dosadašnjim i budućim dobročiniteljima” te iskazao radost uime Caritasovih djelatnika zbog sve većeg prepoznavanja na državnoj razini od strane poduzetništva i korporativnog sektora te sve većeg broja firmi i obrtnika koji donacijom materijalnih i financijskih sredstava podupiru djelovanje Caritasa. 

Novo izdanje publikacije „Siromašni nisu samo broj – 2023.“ priredile su Marijana Bosnar, Ana Buljat i Nikolina Bagarić, dok je grafičko oblikovanje napravio Siniša Kolar. Publikacija sadrži 110 stranica u koloru i tiskana je u nakladi od 600 primjeraka. U elektroničkom obliku moguće je pregledati klikom na LINK

Ravnatelj Hvatskog Caritasa uputio je i poziv svim ljudima dobre volje da podrže Hrvatski Caritas, ali i nad/biskupijske Caritase, “u cjelogodišnjem projektu stipendiranja đaka i studenata koji se nalaze u težim socijalnim situacijama. Svaki novčani dar je dobrodošao kako bismo osigurali stipendije koje po stipendisti iznose 150 eura mjesečno”.Želite li i Vi poduprijeti rad Hrvatskog Caritasa, možete to učiniti pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010 (0,83 eura po pozivu; PDV uključen) ili klikom na LINK.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja