Budi dio naše mreže

Hrvatski Caritas stavio je na raspolaganje svoje ljudske resurse i iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći potrebne za podizanje kapaciteta žurnog pružanja pomoći koje organizira Caritas Ukrajine.

/ md/IKA

Caritas Ukrajine objavio je u srijedu, 23. veljače 2022. žurni apel za pomoć putem mreže solidarnosti Caritasa Internationalis, a Hrvatski Caritas pokrenuo je u četvrtak, 24. veljače humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Ukrajinu, izvijestila je IKA.

Situacija u Ukrajini eskalirala je 24. veljače napadom Rusije na cijeli teritorij Ukrajine koja je proglasila ratno stanje.

Humanitarna zajednica je na nogama. Nacionalni Caritasi koji pripadaju regiji Caritasa Europa su u svakodnevnoj koordinaciji s Caritasom Ukrajine prateći situaciju i razvijajući planove za humanitarnu pomoć.

Humanitarna pomoć Caritasa Ukrajini / Foto: IKA

Hrvatski Caritas stavio je na raspolaganje svoje ljudske resurse i iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći potrebne za podizanje kapaciteta žurnog pružanja pomoći koje organizira Caritas Ukrajine.

U četvrtak je održana videokonferencija Caritasove regije Europa na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog Caritasa. Tijekom sljedeća 24 sata nacionalni Caritasi iz Europe će sukladno iskazanim potrebama Caritasa Ukrajine dostaviti svoja očitovanja o raspoloživoj materijalnoj potpori u naravi. Naglasak je na opremi koja se koristi u kriznim situacijama koje su posljedica ratnih sukoba.

U tijeku je evakuacija štićenika iz domova za nezbrinutu djecu, stare i nemoćne te osobe s teškoćama u razvoju koje s Caritasom SPES koordinira Američki Caritas putem humanitarnog mosta.

Hrvatski Caritas otprije ima suradnju u psiho-socijalnim projektima pomoći i organiziranju ljetovanja za djecu iz područja s istoka Ukrajine, koji već godinama žive u neizvjesnosti i s posljedicama sukoba na istočnim granicama Ukrajine.

Hrvatski Caritas provest će prikupljanja novčanih sredstava kojima će se ubuduće poduprijeti suradnja s Caritasom Ukrajine.

„Isus nas je naučio da na dijaboličnu besmisao nasilja trebamo odgovoriti Božjim oružjem, molitvom i postom“, ističe papa Franjo.

„Ovim putem pozivamo vjernike na molitvu za mir u Ukrajini, duboko zabrinuti i tjeskobni, dok još uvijek liječimo i zacjeljujemo bolne rane sjećajući se Domovinskog rata te se pridružujemo pozivu Svetog Oca da 2. ožujka, Čistu srijedu, učinite Danom posta za mir“, pozvao je Hrvatski Caritas.

Pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da na Čistu srijedu (2. ožujka 2022.) ono skromno čega će se taj dan postom odreći usmjere za pomoć žrtvama rata.

Humanitarna pomoć Caritasa Ukrajini / Foto: IKA

Novčani dar za pomoć Ukrajini možete darovati:

  • putem online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Humanitarna pomoć Caritasa Ukrajini / Foto: IKA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja