Budi dio naše mreže

"Sigurno ste primijetili da već neko vrijeme pišem i dijelim sadržaj o igri nadahnutoj Chestertonovim svećenikom i detektivom vlč. Brownom... Došao je taj dan kad smo krenuli u prikupljanje donacija", poručuje najnovije Nikola Bolšec, predsjednik Hrvatskog čestertoniijanskog kluba, na društvenim mrežama čime je i široj javnosti objavio da su novu društvenu igru osmislili i napravili spremnu za distribuciju diljem svijeta. Time je, ujedno, započeo jedan novi iskorak u još većem prihvaćanju misli i ideja britanskog novinara i publiciste Gilbertha Keitha Chestertona, najpoznatijeg obraćenika s anglikanizma i velikog apologete Katoličke vjere i Crkve s početka 20. stoljeća. I još kad znate da je ideja za igru došla iz Hrvatske...

/ Ante Novak

Kickstarter kampanja je lansirana. Prije bih vam govorio ‘tole, lege’ – Uzmite, čitajte Chestertona. Uskoro ću vam moći reći – Uzmite, igrajte Chestertona!” Pojašnjava tako u svojoj najnovijoj objavi Nikola Bolšec i nastavlja: “Zar to neće biti divno? Zato, donirajte! Podijelite ovu vijest! Ljepše je kad zajedno nešto ostvarimo, zar ne? Krenite i nabavite svoj primjerak igre danas.”

Sve prethodno, ali malo šire, predsjednik Hrvatskog čestertonijanskog kluba pojasnio je i za Hrvatsku katoličku mrežu:

“Sve je krenulo u listopadu 2017. godine. Nakon što sam par mjeseci prije postao predsjednik Hrvatskog čestertonijanskog kluba, razmišljali smo kako Gilberta Keitha Chestertona i njegov svjetonazor proširiti i učiniti poznatijim ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu.”

Budući da je Chesterton, između ostalog, radostan i zaigran mislilac i pisac koji je stvarao dojmljive izmišljene svijetove, neko popularno sredstvo ili metoda bi trebala poslužiti svrsi da ga učinimo popularnijim, razmišlao je Nikola Bolšec.

To bi moralo biti nešto što će razveseliti ljude, okupiti ih, u čemu će uživati i na koncu ono što će ih obogatiti.

Koje je najbolje sredstvo za tako nešto? Igre. No, kakvu igru bismo mogli izmisliti nadahnuti Chestertonovim djelima? Detektivsku igru nadahnutu Chestertonovim svećenikom detektivom velečasnim Brownom, objašnjava nam dalje sugovornik.

Chesterton i mons. O’Connor koji ga je inspirirao za vlč. Browna (Screenshot)

“Poslije toga sam se u Mađarskoj susreo s prijateljem iz Poljske koji je također veliki ljubitelj Chestertona. Nakon što sam mu iznio ideju o igri, rekao mi je: ‘Jedan moj prijatelj, Jacek Małkowski, je dizajner igara. Radio je u industriji igara. No, obratio se i sada želi raditi na društvenim igrama koje okupljaju ljude, a ne otuđuju ih, koje ih zbližavaju i koje evangeliziraju. Trebao bi mu se javiti’“, prepričava Bolšec.

Dao mu je Jacekov kontakt i nakon tjedana dana mu je već napisao prvi e-mail. Jacek je tada radio na dvije društvene igre i odgovorio je da mu se ideja za igru o vlč. Brownu sviđa, al da mora pričekati.

Svakih nekoliko mjeseci kroz dvije godine, slao je hrvatski čestertonijanac Jaceku poruke u Poljsku i podsjećao ga na sve.

“Održavao sam, takoreći, plamen živim da ne ugasne. Sâm sam skoro nekoliko puta odustao, ali nešto mi nije dalo da odustanem.”

I nakon više od dvije godine, u siječnju 2020., Jacek je našem Nikoli poslao poruku da je spreman raditi na igri o vlč. Brownu. “Krenuli smo sa sastancima preko Skypea, razgovarali smo o mehanici igre, dizajnu, o imenu, kakav tip igre će to biti, gdje ćemo se reklamirati.”

I sad tu dolazi ono najbolje od svega, upravo ovih dana, točnije 8. prosinca 2020. godine, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, krenuli smo s Kickstarter kampanjom

Kroz nekoliko mjeseci razrađivali su sve detalje. Počeli su i okupljati druge ljude u svoj tim za novu igru i ‘pustolovinu objavljivanja jedne nove društvene igre’.

“Prvi nam se pridružio talentirani mladi akademski slikar Matko Antolčić iz Hrvatske, a poslije, nekim neobičnim ‘slučajnim’ putovima i Joe Grabowski iz SAD-a, inače veliki ljubitelj G. K. Chestertona i društvenih igara.”

Ujedno je ovaj Amerikanac stručnjak za marketing, a to im je upravo u tom trenutku trebalo.

Nakon njega pridružila se – nazovimo je – ‘ovoj maloj međunarodnoj Chestertonovoj družbi’ i naša talentirana umjetnica i dizajnerica Iva Risek, te su tako stvorili svjetsku ekipu od Poljaka, Amerikanaca i Hrvata.

Društvena igra ‘Father Brown Investigations’ (Foto: Facebook)

“Cijelo ljeto smo s ljubavlju i predanošću radili na igri i, konačno, na jesen smo dobili jasne obrise i čvrst sadržaj naše igre koju smo nazvali: Father Brown Investigations – The Death of sir Percy Coldwell.”

Pojašnjava dalje Nikola Bolšec: Riječ je o detektivskoj igri s kartama za od dva do šest igrača u kojoj se istražitelji natječu koji će prvi otkriti počinitelja zločina, ali i ispričati priču zašto se i kako dogodio zločin. Posebnost igre nalazi se u tome da primjenjuje metodu istraživanja velečasnog Browna koji je otprije tolikima već poznat i kao televizijski lik.

On kao svećenik i ispovjednik izvrstan je poznavatelj ljudskih duša. Zločin rješava upotrebom zdravog razuma i svog poznavanja grešne ljudske naravi. Igru čini 220 karata s izvornim ilustracijama koje je u tehnici olovke na papiru naslikao Matko Antolčić. Delux izdanje dolazi potencijjalnim kupcma s pločom za igranje.

I sad tu dolazi ono najbolje od svega. Upravo ovih dana, točnije 8. prosinca 2020. godine, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, krenuli smo s Kickstarter kampanjom.

Mi ovaj svoj obavljeni posao i uloženi trud ne zovemo projektom, već poduhvatom, pustolovinom, želja nam je da vrlinu zabavljanja i igranja igara vratimo u svaki dom; u svako srce vjernika

“Radi se o internetskoj platformi gdje ljudi iz cijeloga svijeta mogu poduprti neki projekt kupnjom proizvoda za koji se skuplja novac. I, što je najbolje, kupnjom proizvoda nikako niste na gubitku. Jer, kupujete ono što vam se sviđa, a ako kojim slučajem projekt ne dosegne svoj cilj, novac vam se vraća”, poziva Bolšec, inače jedan od velikih zaljubljenika među Hrvatima u misao, riječ i ideje G. K. Chestertona, pa samim time i u njegov najpoznatiji lik ‘ fathera Browna’ čiju društvenu igru već sada i OVDJE možete među prvima nabaviti.

Svoje razmišljanje predsjednik Hrvatskog čestertonijanskog kluba ovako zaključuje: “Mi ovaj svoj obavljeni posao i uloženi trud ne zovemo projektom, već poduhvatom, pustolovinom. Želja nam je da vrlinu zabavljanja i igranja igara vratimo u svaki dom; u svako srce vjernika.”

Kickstarter kampanja nove igre (Screenshot))

U istom tonu nastavlja: “U ova vremena kad zaboravljamo što je doista vrijedno, kada smo zaboravili biti zahvalni i na najmanjem dobru, potrebno je naučiti uživati u malim stvarima i naučiti iznova kako se dobro zabaviti. A kako ćemo to drugačije učiniti, ako ne igrajući igru nadahnutu razigranim i radosnim katoličkim misliocem G. K. Chestertonom?”

Njihova web stranica je Fatherbrowngame.com, a G. K. Chestertona je upravo za jedan takav lik, kojeg su učinili slavnim tolike njegove knjige, inspiraciju pronašao u stvarnoj osobi mons. Johnu O’Connoru.

Zaključno još spomenimo da su hrvatski čestertonijanci sa zadnjim satima novih ograničavajućih protuepidemijskih mjera, krajem studenoga, u glavnome gradu predstavili i prvi svog novog časopisa ‘Romantika i Revolucija’ za sve romantične revolucionare (Chestertonovog) pravovjerja.

Ivo Džeba i Nikola Bolšec na predstavljajnu ‘Romantike i Revolucije’ (Foto: Ante Novak)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja